Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 9 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес345
mod_vvisit_counterВчера166
mod_vvisit_counterТази седмица1003
mod_vvisit_counterТози месец4002
mod_vvisit_counterВсичко799195

2015-1-BG01-KA102-014102 Европейски опит

Покана за отчет по проект Еразъм+

 

 

 

Нашият вълнуващ уикенд в Италия

 

 

 

Ето, че втората работната седмица приключи за участниците по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „Европейски опит за качествено професионално образование и обучение" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" - 1 група, и дойде очакваният уикенд. На 16 и 17 юли 2016 година се проведоха поредните културни визити, предвидени в нашата мобилност.

Придружени от Цвети Георгиева, представител на Sistema Turismo в събота на 16 юли посетихме Република Сан Марино. Пътуването до този малък град-държава беше интересно и вълнуващо. Пътувахме с бус, което ни закара до туристическата част на Сан Марино. Там ни очакваше нашата екскурзоводка. Посетихме Крепостта с трите кули, която е символ на Републиката, площад Либерта, Правителствения дворец и Базиликата Сан Марино.

На 17 юли – неделя посетихме парк „Италия в миниатюра” в Римини. Той е построен на частна земя от Иво Ромбалди. Парка отваря врати за публика през 1970г. с 50 макета, за да достигне днес до 253 миниатюри на известни италиански църкви, сгради и монументи и 500 000 посещения годишно! По-късно се създава и малък кът с известни и интересни забележителности от 13 европейски държави.

Паркът е една голяма географска карта на Италия, обградена от нейните 5 морета, а движейки се из него може да попаднеш на пиаца Свети Петър или Арена ди Верона, пред Колизеума или в подножието на Везувий, пред Миланската катедрала или близо до Наклонената кула е Пиза, в полите на Монте Бианко или пред фонтана Ди Треви.

Паркът предлага на своите посетители много атракции. Най-вълнуващото бе истинска обиколка с лодка из миниатюрна Венеция. Возихме се на влакче, което ни даде възможност да видим цялата красота на „Италия в миниатюра” от високо. Водната пързалка ни зареди с много положителни емоции и едва си тръгнахме от нея.

Така премина нашият уикенд – вълнуващ, интересен и емоционален. Сега вече е време да приключи нашата мобилност и да се завръщаме в родната България.

Лиляна Димитрова – ръководител на групата

 

Венеция – красива и неповторима

 

 

 


На 9 юли 2016 се проведе първата културна визита на ползвателите по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" - 1 група. Придружавани от Цветомира Георгиева и Ирена Уилард – представители на Sistema Turismo посетихме Венеция. Пътуванено беше интересно и вълнуващо. С автобус се придвижихме до морската гара на Пунта Сабиони, от където пътувахме с лодка по площад Сан Марко.

За наша голяма изненада имахме организирана туристическа обиколка из Венеция от венецианския професионален водач Киара. Тя ни разкри някои много интересни факти за града на влюбените.

За начало посетихме едно съвсем малко площадче, наричано вестибюл на Сан Марко - съвсем близо е до морето, там са и двете колони - с крилатия лъв и със Свети Теодор. Киара ни разказа, че има венецианско суеверие да не се минава между тях. Това носи лош късмет, защото затворниците са били екзекутирани тук по време на Венецианската република.

Спряхме се пред Двореца на дожите. Две от фасадите му гледат към Венецианската лагуна и площада Сан Марко. Арките на двореца придават един много интересен ефект на сградата. Две от колоните на двореца са оцветени в неестествено червено. Според легендата, каза Киара, са оцветени така, защото в миналото там са размазвали кръвта на тези, които са били обесени.

И така стигнахме до „Официалният салон на Европа”, както наричат площад Сан Марко. Екскурзоводът ни разказа историята на катедралата Сан Марко, Камбанарията и часовника. Емблематични за площада са най-старите кафенета във Венеция, които се намират тук – “Флориан” и “Куадри”.

Интерес у нас предизвика и „Мостът на въздишките”. Киара ни разказа, че името му е дадено от поета лорд Байрон и идва от предположението, че затворниците въздишали, щом поглеждали красивата Венеция през прозореца, преди да бъдат отведени към килиите.

Разходихме се из венецианските улички, видяхме красивите венециански канали с емблематичните гондоли.

Посетихме и моста Риалто – истинското „сърце” на Венеция. Той е разположен върху Големия Канал (Grand Canal) и е един от най-старите венециански мостове. Според легендите, каза Киара, целувката под най-известния венециански мост е залог за дълга любов.

Изморени, но изпълнени със приятни емоции приключихме венецианската си обиколка.

„Венеция – със своите храмове и дворци, изглеждаше като тъкан от вълшебства, струпани в рая” /Мери Шели/.

Лиляна Димитрова - ръководител на групата

 

Ciao, Italia!

 

 

 

 

На 3 юли 2016 година ползвателите по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „Европейски опит за качествено професионално образование и обучение" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" - 1 група, отпътуваха за Римини, Италия, където ще проведат своята двуседмична лятна практика.

Нашето лятно приключение започна от летище Букурещ - Otopeni International, от където отпътувахме за Болоня, Италия. След емоционалното пътуване кацнахме в Болоня, където ни посрещна представител на фирмата пратньор по проекта - Sistema Turismo. Отпътувахме за Римини. В хотела ни - Марина, Римини ни очакваше г-жа Цветомира Георгиева – представител на партньорите по проекта. Тя ни привества с „Добре дошли”, помогна ни да се настаним и ни описа района, в който сме настанени.

На следващият ден разгледахме забележителностите на красивия италиански курорт – Римини. Посетихме катедралата Tempio Malatestiano, арката на Август, моста на Тиберий, централният площад „Пиаца тре мартири”, където се събират местните. Обиколката на града завърши в офиса на Sistema Turismo, където се се запознахме с останалите членове на екипа - партньор, оформихме нашите документи и получихме карти за пътуване.

Предстоеше най-вълнуващото – презентациите пред работодателите и наставниците. Учениците са разпределени да работят в 5 ресторанта - Taverna degli Artisti, Trattoria La Marianna, Ristorante Dallo Zio, AmoRimini и Osteria De Borg. Всеки един стажант беше представен на работното му място. Наставниците дадоха напътствия за работно време, работно облекло и задължения на стажантите.

И така започна нашата лятна практика. С нетърпение очакваме разходката до Венеция, която ще се осъществи през почивните дни.

Arrivederci!

Лиляна Димитрова - ръководител на групата

Родителска среща по Проекта

 

 

 

 

На 22 юни 2016г. се проведе тематична родителска среща по Програма „Еразъм+”. Присъстваха родители и ученици от XI клас, професия "Ресторантьор", които ще проведат от 3 до 18 юли производствената си практика в гр. Римини, Италия.

Ръководителят на проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" - 1 група, инж. Веска Николова – Директор на гимназията, разясни условията при престоя на класираните участници в мобилността, а координаторът на проекта - инж. Минко Николов поясни начина на пътуване до гр. Римини и обратно. Учениците ще пътуват от летище Букурещ, Румъния до Болоня, Италия със самолет, а от Болоня до Римини ще се придвижат с автобус, осигурен от фирмата-партньор по проекта Sistema Turismo – Италия. Участниците в мобилността ще бъдат настанени в хотел Marina – Rimini.

Г-жа Николова подчерта, че участниците в мобилността ще представят не само училището и общината, но и страната ни. Родителите с интерес слушаха разясненията и задаваха въпроси.

Ръководител на групата ще бъде Лиляна Димитрова - учител по професионална подготовка в гимназията.

Координатор на проекта: инж. Минко Николов

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.