Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 4 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес772
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1446
mod_vvisit_counterТози месец7039
mod_vvisit_counterВсичко779062

2015-1-BG01-KA102-014102 Европейски опит

Окончателно класиране на ученици от професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и керъринг"

 

 

 

 

Окончателно класиране в подбор на ползватели

по проект

2015-1-BG01-KA102-014102

„ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ"

по Програма „Еразъм+”,

Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани",

Сектор "Професионално образование и обучение", Професионално направление

„Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” /1 група/

След направеното класиране по низходящ ред комисията избра 7 ученици и три резерви.

Списък на класираните ученици и резервите

инж. Ценка Петкова - председател на комисията за подбор на ползватели

Покана за семинар по Еразъм+ за направление "Електротехника и енергетика"

Римини - любимият курорт на италианците

 

 

 

 

В края на месец април приключи културната подготовка  по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „Европейски опит за качествено професионално образование и обучение”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”.

Участие взеха 10 ученици от XI б клас, на които предстои да проведат производствената си практика в италианския град Римини през месец юли 2016 г.

Целта на културната подготовка бе запознаване с географското положение, култура, исторически забележителности и правовия ред на Италия. Обучението беше проведено под формата на лекции, илюстрирани с презентации. Разделени по групи учениците подготвиха презентации, представящи историческите забележителности на Италия и Римини, градът в който ще бъде проведена производствената им практика.

Културната подготовка приключи с тест, оценката от който ще бъде прибавена към състезателния бал и ще определи кои седем от десетимата ще заминат за Адриатическата Ривиера.

Освен знанията и уменията  по професията, придобити в италианското градче  учениците ще отнесат и много незабравими спомени и нови приятелства.

Елза Божанова

Приключи мобилността във Великобритания

 

 

 

 

На 16 април 2016г. приключи мобилността във Великобритания на групата от 7 ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов. Учениците, участващи в проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Електротехника и енергетика", са от 11 и 12 клас. В гр. Порсмут те проведоха своята двуседмична Производствена практика.

След пристигането си в България, учениците споделиха своите впечатления от проведената мобилност. Проектът обогати учениците с придобитите знания за приложението на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ в борбата срещу замърсяването на околната средa. Те надградиха своите знания за принципа на действие, работните процеси, елементи и съоръжения от инсталации за производство на енергия от ВЕИ. Запознаха се със законодателството и бизнесът с рециклирането в Обединеното Кралство и приложението на соларни панели – изкуствен интеллект. Осъществиха професионална визита във фирма за рециклиране на лаптопи. Возиха се на лодка като по време на разходката коментираха използването на морсите и речни хидроизточници като възобновяеми източници на енергия.

На професионалните семинарии те придобиха знания, умения и опит при направа на свои блогове, в които публикуваха наученото за слънчевата, вятърната и геотермалната енергия. На 15 април учениците представиха своите блогове, с което си повишиха професионалното и личното си самочувствие.

Много са впечатленията от културната визита в столицата на Великобритания - Лондон. Учениците присъстваха на смяната на караула пред Бъкингамския дворец. Чуха звъна на Биг Бен - най-прочутият часовник на света. Снимаха се пред. Уестминстърският дворец, в който се провеждат заседанията на Британския парламент: камарата на лордовете и камарата на общините. Видяха Лондонското око, което е 137-метровото виенско колело. Разходиха се край река Темза, минавайки край Тауър Бридж и Блекфрайърски мост и Уестминстърски мост. Отдъхнаха си в един от парковете на Лондон.

За да представи резултатите от проекта, Професионална гимназия по лека промишленост и строителство и екипът за управление на проекта ще организира семинар, където широката общественост да се запознае с проведената мобилност и резултатите от нея.

инж. Зорница Минчева

ръководител на групата

 

images/stories/Evropejski_opit/Mobilnost/England/a_1.jpg

Приключи професионалната подготовка на ресторантьорите по Програма „Еразъм+”

 

 

 

 

От 21 март до 14 април 2016 г. се проведе Професионалната подготовка на 10-те ползватели от ПГ по лека промишленост и строителство - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг".

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Ивелина Енчева и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Ивелина Енчева учениците се запознаха с особеностите на храненето в Италия. На практика италианската кухня представлява съчетание от редица регионални готварски традиции, разделени по географски принцип, всяка от които има своите специфични продукти и местни специалитети. Най-характерните местни кухни в Италия са Фриули-Венеция, Трентино-Южен Тирол, Ломбардия, Вале д'Аоста, Пиемонте, Лигурия, Емилия-Романа, Тоскана, Умбрия, Лацио със столицата Рим, Абруцо, Кампания, Калабрия, както и островните специалитети на Сардиния и Сицилия.

В исторически план италианската кухня се е развивала в две направления "кухнята на висшето общество" (Cucina alto-borghese) и тази на простолюдието (Cucina povera), която е дала на света такива традиционни ястия като пицата и пастата. Съставките и ястията варират според региона. Има много значими регионални ястия, които са станали както национални, така и регионални. Много от ястията, които някога са били регионални, в днешни дни са се разпространили в различни варианти по цялата страна .

Учениците в часовете по професионална подготовка се запознаха с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания, приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С голям интерес приготвиха канелони, равиоли, тортелини, спагети, спагетини, фарафале, фузили, ньоки, парпаделе, макарони

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова учениците се запознаха и приготвиха някои основни сосове за паста, интерес у тях предизвикаха съставките на сосовете както и технологията на приготвяне на сос Карбонара и сос Песто Дженовезе.

Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове и правилата за съчетаване на паста със сос. С голямо старание участваха в приготвяне на различни сосове за паста.

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на различни асортименти пица - Маргарита, Неаполитана, Куатро Формаджо, Калцоне.

Италианската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Лиляна Димитрова
Ивелина Енчева

 

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.