Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 198 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес154
mod_vvisit_counterВчера173
mod_vvisit_counterТази седмица1513
mod_vvisit_counterТози месец4436
mod_vvisit_counterВсичко783685

2014-1-BG01-KA102-000842 Средиземноморска кухня

За проекта

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:

- Разширяване на професионалните знания и умения за производството и обслужването в ресторанта в реална работна среда;

- Придобиване на знания и умения за приготвяне на традиционни испански ястия и усвояването на спецификите при сервиране на средиземноморски специалитети;

- Повишаване на привлекателността на професионалното образование и мобилността на отделните ползватели и формиране на стремеж за постоянно професионално развитие и усъвършенстване;

- Насърчаване на езиковото обучение и подобряване на комуникативните умения на участниците на нов език;

- Придобиване на личностни качества като дисциплинираност, отговорност, прецизност, организираност, инициативност, присъщи на ресторантьорите в развитите европейски икономики;

- Подпомагане на личностното развитие, пригодността за заетост на ползвателите и по-добрата им адаптивност на европейския пазар на труда.

 

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ:

- Придобити професионални умения в реална работна среда за производството и обслужването в ресторанта, за приготвяне на традиционни испански ястия и усвояването на спецификите при сервиране на средиземноморски специалитети;

- Придобити начални езикови познания, с акцент усвояване на специализирана терминология в областта на ресторантьорството на испански език;

- Придобити комуникативни умения на нов език-испански език, вследствие на работа в реална работна среда в Испания.

- Придобити социални умения за адаптиране в междукултурна среда;

- Придобити знания за културата, традициите, начина на живот и работата в Испания;

- Натрупан опит за личностното развитие, пригодност за заетост на ползвателите на европейския пазар на труда в дългосрочен план;

- Увеличена самостоятелност и самочувствие;

- Повишена мотивацията за участие в бъдещо (формално/неформално) образование или обучение след края на мобилността в чужбина.

 

ЦЕЛЕВА ГРУПА:

Проектът "Средиземноморска кухня - испанският опит в ресторантьорството" е насочен към професионално обучение чрез практика в приемаща институция от Испания на 10 (десет) ползватели (лица, преминаващи първоначално професионално обучение) ученици от XI клас на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов, Професионално направление: “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, Професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

Нова европейска програма – нов успех на ПГЛПС

 

 

 

 

Новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Тя подкрепя дейности в сферата на училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни и младежкия сектор. „Еразъм+“ е наследник на Програма "Учене през целия живот", по която през изминалите две години ПГ по лека промишленост и строителство изпълни два международни проекта.

След извършена селекция измежду 131 подадени проектни предложения по Ключова дейност „Образователна мобилност за граждани”, проекти за „Образователна мобилност на обучаеми и обучители в сферата на професионалното образование и обучение”, ПГЛПС e избрана за едно от първите училища, които ще изпълнява международен проект по новата европейска програма „Еразъм+“.

В изпълнение на проекта „Средиземноморска кухня – испанският опит в ресторантьорството”, учениците от професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" ще посетят Валенсия, Испания, където ще проведат двуседмичната си производствена практика. По време на мобилността те ще работят в реална работна среда, в испански ресторанти, където ще бъдат напътствани от наставниците, предвидени във всеки ресторант. Професионална гимназия по лека промишленост и строителство ще си сътрудничи с партньорска организация от Испания за издаването на Europass сертификати на участниците и изпълнение на ECVET процедурите за валидиране и признаване на знания и умения, придобити по време на провеждане на производствения стаж във Валенсия.

Целта на мобилността е разширяване на професионалните знания и умения на ползвателите в производството и обслужването в заведенията за хранене и развлечения с оглед подобряване на личностното им развитие, пригодността им за заетост на европейския пазар на труда и засилване на чуждоезиковите им компетентности. За да се реализират успешно, учениците имат потребност да видят, усвоят и прилагат в бъдеще постиженията и опита на развити европейски икономики, с традиции в сферата на туризма.

За учениците от целевата група това е първото значимо участие в проект от този вид и първа възможност за излизане в чужбина. Икономиката на Испания е девета по големина в света и пета в Европа. Важен дял в нея има международният туризъм. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи, като приходите от туризма се равняват на 40 млрд. евро. Страната притежава най-голямата в Европа материално-техническа база за тяхното обслужване. Тя притежава и ценен опит в областта на ресторантьорството и обучението на кадри за него. Провеждането на практическо обучение там ще изгради у учениците качества и ценности за възприемане на културните различия и толерантност към другите общности. Това е възможност за разширяване на кръгозора на младите хора и трупане на допълнителен опит.

Групата, която трябва да бъде сформирана, е от 10 ученици от ХІ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”. Предстои подбор на участниците по определени условия и критерии, предварително заложени в проекта.

Преди заминаването си за Испания участниците ще преминат специален курс на обучение, включващ езикова, психолого-педагогическа, професионална и културна подготовка.

Избраните ресторантьори ще отпътуват в началото на месец юли 2015 година под ръководството на г-жа Ивелина Енчева – учител практическо обучение в гимназията.

Надяваме се учениците да проведат един незабравим производствен стаж и същевременно да възприемат испанския опит и традиции в ресторантьорството и туризма и да приложат наученото в бъдещата си професионална реализация.

инж. Веска Николова,
Директор на ПГ по лека промишленост и строителство




Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект
2014-1-BG01-KA102-000842
Средиземноморска кухня – испанският опит в ресторантьорствотопо Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”. Инициатор на проекта е Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов.

 

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.