Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 203 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес143
mod_vvisit_counterВчера173
mod_vvisit_counterТази седмица1502
mod_vvisit_counterТози месец4425
mod_vvisit_counterВсичко783674

2014-1-BG01-KA102-000842 Средиземноморска кухня

Психолого-педагогическа подготовка

 

 

 

 

На 18.06.2015г. приключи психолого-педагогическата подготовка на учениците от 11 клас по проект 2014-1-BG01-KA102-000842 „СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“ по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор: "Професионално образование и обучение".

Продължителността на обучението бе 10 часа. Целите на обучението по психолого-педагогическата подготовка бяха запознаване с народопсихологическите особености на испанците, придобиване на знания за стила на вербалното и невербалното общуване в Испания и формите на поведение, усъвършенстване на уменията на учениците за работа в екип, формиране на умения за адаптация към непозната среда и възпитаване на толерантност към различни култури и езици. Чрез лекция, беседа и тренинги обучението мина неусетно, в очакване на заминаването на учениците за Валенсия.

Диана Доневска

Окончателно класиране за подбор на ползватели

Резултати от окончателното класиране в подбор на ползватели по

проект 2014-1-BG01-KA102-000842

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“

по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”

След направеното класиране по низходящ ред комисията избра 10 ученици и две резерви.

Списък на класираните ученици и резервите

Културна подготовка

 

 

 

 

На 29 април 2015г. приключи културната подготовка на учениците от 11 клас по проект 2014-1-BG01-KA102-000842 „СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“ по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор: "Професионално образование и обучение".

Продължителността на обучението бе 20 часа. Участниците се запознаха с географското положение, исторически и културни забележителности, традиции и бит, културни стереотипи и регионални различия, основни закони на Испания.

Учениците ще проведат производствената си практика в третия по големина град в Испания – Валенсия. Подготвената от мен презентация целеше да запознае групата със създаването и забележителностите на града.

Културната подготовка приключи с изготвяне на презентации от учениците за Испания и гр. Валенсия и с изходящ тест.

И както казват испанците „Сиеста”.

Елза Божанова


Професионална подготовка

 

 

 

 

От 10 март до 14 април 2015г. се проведе  Професионалната подготовка на 12-те ползватели от ПГ по лека промишленост и строителство - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Валенсия, Испания по проект  Проект 2014-1-BG01-KA102-000842 „СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“ по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор: "Професионално образование и обучение".

Професионалната подготовка бе разделена на две части – работа в кухня и работа с барово оборудване и сервиране. Ръководители на занятията бяха г-жа Анета Владимирова и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Анета Владимирова учениците се запознаха с особеностите на храненето в Испания. Испанската кухня се състои от голямо разнообразие от ястия, които са резултат от различия в географията, културата и климата. Тя е силно повлияна от продуктите на моретата, заобикалящи страната и отразява дълбоките средиземноморски корени на страната. Дългата история на Испания с различни културни влияния е довела до уникална кухня с буквално хиляди рецепти и вкусове, характерни за Средиземноморската кухня. С голямо старание и интерес приготвиха традиционни испански ястия като: картофена тортиля, гаспачо, паеля, яхнии, мигас. Запознаха се с типични испански наденици, емблематичния хамон серано и различни видове сирена сирена.

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова учениците приготвиха специфични испански десерти като: флан, кремове, мляко с ориз („ароз кон лече“), торихас, чурос, мадленки, турон.

В часовете по сервиране заедно с  на г-жа Л. Димитрова, участниците в мобилността се запознаха със спецификата при организацията на работа в ресторанта - кухня, бар и търговска зала. Отработиха многократно формите на обслужване при сервиране - сервиране на ястия, с подходящите към тях бели и червени вина, зареждане на маса за закуска, обяд и вечеря. Младите хора с интерес се запознаха със специфичните испански вина, бира, прочутата кава – близка роднина на шампанското. Приготвянето на коктейли беше посрещнато с много ентусиазъм и любопитство.

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Валенсия.

Лиляна Димитрова


Hola, habla español?

 

 

 

 

От 28.11.2014г. до 06.03.2015 се проведе езиковата подготовка на учениците от ПГ по лека промишленост и строителство, които през месец юли 2015г. ще проведат двуседмичната си  производствена практика в гр. Валенсия, Испания по Проект 2014-1-BG01-KA102-000842 „СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“ по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор: "Професионално образование и обучение".

В подготовката взеха участие 12 ученици от ПГ по ЛПС - Свищов, професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”, избрани на първи етап за подбор на ползватели. Обучението включваше изучаване на испански език, ниво А1 с развитие на комуникативните умения, усвояване на специализирана терминология в областта на туризма и по-конкретно ресторантьорството. Езиковата подготовка се проведе в рамките на 90 учебни часа от Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - гр. Свищов и днес завърши с връчването на сертификати за успешно проведена езикова подготовка по испански език.

Гости на днешното събитие бяха: г-н Емил Димитров – заместник-кмет на Община Свищов, проф. д-р Любен Кирев – заместник-ректор в СА „Д. А. Ценов” – Свищов, доц. д-р Пенка Шишманова - Директор на ЦПО към СА "Д. А. Ценов" - гр. Свищов, професор Луис-Густаво Контрерас Ернандес – ръководител на Испанския център към ВТУ „СВ. СВ. Кирил и Методиий" и преподавател на групата от ползватели.

Сертификатите за придобитите компетентности бяха връчени на учениците от проф. д-р Любен Кирев. Той пожела на учениците приятни мигове във Валенсия и да покажат своите знания и умения пред испанските партньори.

Сеньор Контрерас награди най-добрите си курсисти с грамоти от Испанския център към ВТУ „СВ. СВ. Кирил и Методий” и им пожела да бъдат уверени в себе си, в своите знания и да проведат една незабравима практика в Испания.

Ползвателите бяха приветствани с успешно приключилото обучение и от доц. д-р Пенка Шишманова и г-н Емил Димитров.

Пожелаваме на нашите възпитаници успешно приключване и на следващите етапи от предварителната подготовка на мобилността.

Buenas suerte!

инж.Веска Николова

ръководител на проекта




Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.