Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 17 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес332
mod_vvisit_counterВчера166
mod_vvisit_counterТази седмица990
mod_vvisit_counterТози месец3989
mod_vvisit_counterВсичко799182

2013-1-BG1-LEO01-08886 Немско качество

Връчване на сертификатите за проведената производствена практика

В края на третата работна седмица на стажантите по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „Немско качество в ресторантьорството” в Берлин, Германия по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот", дойде и дългоочакваният момент – връчването на сертификатите за проведената триседмична производствена практика. Всички с радост отидохме в офиса на фирмата-партньор „Берлинк”. Там ни очакваше нашата координаторка Изабела Витковска. Тя също както нас беше много радостна от добре свършената работа и реализираните дейности по изпълнението на проекта. Всеки ползвател по проекта получи поименен сертификат за проведената производствена практика по проекта.

При връчването на документите присъства и г-н Братислав Петрович – собственик на ресторантите "Марко Поло 1" и "Марко Поло 3", в които се проведе практиката и наставник на стажантите. Той изказа благодарности към учениците за професионализма при изпълнение на поставените задачи и съвестното им изпълнение. Пожела им реализация в избраната от тях област и дори ги покани за бъдещи негови кадри.

Лиляна Димитрова – ръководител на групата

Посещението в Техническия музей в Берлин

Продължава мобилността на учениците от ПГЛПС - Свищов по проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „Немско качество в ресторантьорството” в Берлин, Германия по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот". Част от изпълнението на проекта е културната подготовка на учениците, която се провежда в Германия.

Като завършек на нашият престой в Берлин бе посещението в Техническия музей. Техническият музей в Берлин е един от най-големите от този род в Европа. Пътят на човека, мира и войната се наричат трите маршрута, по които се разглежда музеят. Голяма част от музея е направена на принципа на работилниците – малките човеци могат да наблюдават на живо как се прави хартия, как се шият куфари, как се правят бижута, изкуствени цветя, хапчета, как се вари бира, как се спуска колесника на самолет или как се движат платноходките и влаковете. Най-забележителните колекции са на самолети, кораби и локомотиви. Има още много интересни зали – историята на компютрите, старо телевизионно студио, безброй красиви и интересни телефони, грамофони и радиоапарати, ретро куфари. Единственото, което иска да покаже музеят е гордост – от постиженията на Германия преди и сега, от хората, които стоят зад тези постижения.

Всички бяхме много впечатлени от музея, който разгледахме. За всеки гост на града това е място, което задължително трябва да се посети.

Лиляна Димитрова – ръководител на групата

Един незабравим уикенд в Берлин

Ето, че и втората работна седмица приключи и дойде дългоочаквания уикенд. Очакваха ни отново предизвикателствата на красивия и необятен Берлин. Учениците от ПГ по ЛПС, които провеждат триседмичната си производствена практика в изпълнение на дейностите по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „Немско качество в ресторантьорството” в Берлин, Германия по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот", бяха щастливи от работата си. Братислав Петрович - собственик и наставник на учениците в ресторанти "Марко Поло 1" и "Марко Поло 3" изказа задоволство от работата на учениците, но каза, че окончателната му оценка предстои през идващата седмица.

Направихме си план за разходка през почивните дни на 5 и 6 април. Решихме да посетим Трептовер парк и Александър плац. Трептовер парк е разположен директно на река Шпрее в квартал Стария Трептов в Берлин. В Източен Берлин той е може би един от най-големите паркове. Разполага с много места за отдих, зелени площи, пешеходна алея по реката места за хранене и настаняване на туристите. Другото място, обект на нашата разходка беше Александър плац. Популярното име на площада е "Алекс" и се намира в централната част на града. Също така е и транспортен възел в квартал Централен на Берлин. Той е едно от най-посещаваните места в Берлин и една от най-известните забележителности на града. Сред забележителностите тук са телевизионната кула - 365 м, с въртяща се платформа за гледане. Площадът е важен търговски и културен център.  В непосредствена близост е разположен един от най-големите търговски центрове в Берлин - "Алекса".  Изабела Витковска - отговорничката за групата ни, ни чакаше в хотела, за да разбере как е минала разходката ни и имаме ли нужда от нещо.

Разходката из Берлин беше много приятна и незабравима за нас. Пожелаваме на всеки да види с очите си този изключителен град – Берлин.

Лиляна Димитрова – ръководител на групата

Магията на двореца Сан Суси в Потсдам

Учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов, които провеждат триседмичната си производствена практика в изпълнение на дейностите по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „Немско качество в ресторантьорството” в Берлин, Германия по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот", след едноседмична работа в немските ресторанти, си заслужиха и първата разходка извън Берлин.

В неделя – 30.03.2014г. година групата от България заедно с полската група посетихме гр. Потсдам, столица на провинция Бранденбург. Разположен е близо до Берлин на река Хафел. Там се намира дворецът „Сансуси“, построен от Фридрих Велики, по подобие на този във Версайския дворец, в стил рококо. Дворецът е сравнително малък, но е с огромен парк и градини. Всеки попаднал в двореца Сан Суси (превод от фр. "без грижи"), сякаш се пренася в приказка и с пълни шепи черпи от извора на магията, която струи от всеки детайл. Ние също бяхме очаровани от красотата около нас.

След разходката из дворцовите градини се разходихме и в самия град Потсдам.

Целият ден беше много вълнуващ и изпълнен с приключения. Всичко видяно ще остави в нас приятни спомени и емоции.

Лиляна Димитрова – ръководител на групата

Вече сме в Германия

След предварителната педагогическа, езикова, културна и психолого-педагогическа подготовка, след емоциите в очакване на окончателното класиране и след вълненията и подготовката за заминаването, вече сме в Германия!

На 23 март 2014 г. група от 10 ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов, професия "Ресторантьор" заминаха за Берлин, Германия. Ръководител е г-жа Лиляна Димитрова - учител теоретично обучение в гимназията.

В столицата на една от най-развитите европейски страни учениците ще проведат триседмичната си производствена практика в изпълнение на дейностите по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „Немско качество в ресторантьорството” по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот".

Разширяване на професионалните знания и умения за производството и обслужването в ресторанта в реална работна среда и постигане на немско качество в ресторантьорството са приоритетни цели на проекта. Учениците от целевата група са от XI клас, професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”. Те бяха избрани след две предварителни класирания. При първото класиране бяха избрани 12 участници, които преминаха предварителна педагогическа, езикова и културна подготовка. След второто класиране бяха избрани 10 ползватели, които участват в мобилността.

До Германия учениците пътуваха със самолет. Вълнението беше голямо, впечатленията много. След пристигането в Берлин, Германия, групата беше посрещната от представител на немския партньор BERLINK и учениците бяха настанени в хостел Check in Hostel (http://www.check-in-hostel.de/).

Днес учениците бяха разпределени в ресторантите, които посетиха и бяха представени на работодателите и наставниците.

Учениците вече направиха своята първа разходка из Берлин. Те посетиха Бранденбургската врата (http://bg.wikipedia.org/wiki/Бранденбургска_врата), Немския Бундестаг (http://bg.wikipedia.org/wiki/Бундестаг_(Германия)) и Берлинската стена (http://bg.wikipedia.org/wiki/Берлинска_стена). Снимките, които публикуваха в социалната мрежа ни дават само малка представа за красотите и забележителностите на този прекрасен град. С нетърпения чакаме известия за техните кулинарни постижения, както и оценката на техните наставници. Предстои посещение и на други забележителности, с които ще ви запознаем през любопитния поглед на нашите възпитаници.

Пожелаваме им практика, изпълнена с много полета за изява. Нека младите, можещи хора да се докажат като достойни професионалисти!

инж. Веска Николова – ръководител на проекта

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.