Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 13 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес489
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1163
mod_vvisit_counterТози месец6756
mod_vvisit_counterВсичко778779

2019-1-BG01-KA116-062136 Европейски стандарти

Първа родителска среща по проект „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 08.10.2019 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе първа родителска среща по проект 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“. В изпълнението на проекта се включват три целеви групи.

Първата група е от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Готвач" и влючва 10 ученици от 11б клас, които ще проведат своята производствена практика в заведения за обществено хранене в град Корк (Ирландия) в рамките на три седмици през месец юли 2020 година.

Втората група е от професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“, професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ и включва 7 ученици от 10а и 11а клас, които ще проведат триседмична производствена практика в италиански модни компании в град Римини (Италия) през месец юли 2020 година.

Третата група включва учители, преподаващи премети по професионална подготовка в СПГ „Алеко Константинов” или заемащи длъжността директор или зам-директор. Мобилността предвижда обучение за придобиване на знания и практически опит за информационни и комуникационни технологии (облачни технологии) във връзка с професионалното обучение в град Портсмут (Великобритания) с продължителност една седмица през месец април 2020 година.

На срещата ръководителят на проекта инж. Веска Николова - Директор на СПГ „Алеко Константинов” и инж. Минко Николов - координатор на проекта, запознаха присъстващите учители, родители и ученици с целите и дейностите по проекта, условията и реда за включване в мобилността, бяха представени ръководителите на групите, а след се дадоха отговори на въпроси, възникнали по време на срещата.

Избраните след първо класиране ученици ще преминат няколко етапа на подготовка - езикова, професионална, културна и психолого-педагогическа, а учителите – езикова, културна и психолого-педагогическа. След приключване на тези предварителни подготовки ще бъде направено окончателното класиране от Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ) за отделните целеви групи.

К. Байрактаров,
КПУМ

 

1 2 3

За проекта 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование”

obqva 1

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:

- Разширяване на професионалните знания и умения на учениците по изучаваната професия в реална работна среда;
- Насърчаване на езиковото обучение на чужд език;
- Подпомагане на личностното развитие, пригодността за заетост и по-добрата адаптивност на европейския пазар на труда.
- Повишаване на осведомеността на участниците за други култури и страни и за изграждане на мрежи от международни контакти;
- Подкрепа на професионалното развитие на учителите за стимулиране на иновациите и прилагането на европейския опит в сферата на иформационните и комуникационните технологии (ИКТ) в професионална подготовка;
- Повишаване на качеството и привлекателността на професионалното образование, мобилността на ползвателите и формиране на стремеж за постоянно професионално развитие и усъвършенстване;
- Повишаване на авторитета и самочувствието на учителя.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ:

Ученици:
- Придобити професионални знания и умения в реална работна среда;
- Придобити езикови познания и комуникативни умения на чужд език;
- Придобити социални умения за адаптиране в междукултурна среда;
- Придобити знания за културата, традициите, начина на живот и работата в страна от ЕС;
- Натрупан опит за личностното развитие, пригодност за заетост на европейския пазар на труда в дългосрочен план;
- Увеличена самостоятелността и самочувствието;
- Повишена мотивацията за участие в бъдещо обучение след края на мобилността.

За учители:
- Повишена квалификация на учителите за прилагане на европейския опит в сферата на иформационните и комуникационните технологии (ИКТ) в професионална подготовка;
- Повишено качество на обучението чрез прилагането европейския опит в сферата на иформационните и комуникационните технологии (ИКТ) в професионална подготовка;
- Подобрени комуникативни умения на английски език;
- Придобити знания за културата, традициите, образователната система във Великобритания;
- Повишена мотивацията за участие в бъдещо обучение след края на мобилността;
- Повишени авторитета и самочувствието на учителите.

ЦЕЛЕВИ ГРУПИ:

В изпълнение на проект 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” се предвижда реализиране на две мобилности, включващи различни целеви групи:

2118804-796227-chef-with-food-serving-tray-cartoon-vector-illustrationПЪРВА ЦЕЛЕВА ГРУПА:

– Професионално направление: “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, Професия: “Готвач”, Специалност: “Производство на кулинарни изделия и напитки”.

Първата целева група: 10 (десет) ползватели (лица, преминаващи първоначално професионално обучение) ученици от XI клас на Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов и едно придружаващо лице;

Работната програма предвижда: триседмично професионално обучение чрез практика в приемаща институция от Ирландия;

Място на провеждане на мобилността: Корк, Ирландия;

Време на провеждане на мобилността: месец юли 2020г.;

Партньор за осигуряване на мобилността: ETN Training Vision Ireland.

87041492-stock-vector-vector-illustration-of-a-tailor-designer-clothes

ВТОРА ЦЕЛЕВА ГРУПА:

– Професионално направление: “Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи”, Професия: “Оператор в производството на облекло”, Специалност: “Производство на облекло от текстил” и Професия: “Моделиер-технолог на облекло“, Специалност: “Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“.

– Втора целева група: 7 (седем) ползватели (лица, преминаващи първоначално професионално обучение) ученици от XI клас - Професия: “Оператор в производството на облекло“, Специалност: “Производство на облекло от текстил“ и X клас - Професия: “Моделиер-технолог на облекло”, Специалност: “Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил” на Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов и едно придружаващо лице;

– Работната програма предвижда: триседмично професионално обучение чрез практика в приемаща институция от Италия;

– Място на провеждане на мобилността: Римини, Италия;

– Време на провеждане на мобилността: месец юли 2020г.;

– Партньор за осигуряване на мобилността: Sistema Turismo.

ТРЕТА ЦЕЛЕВА ГРУПА:

teacher

– Учители по професионална подготовка.

– Трета целева група: 8 (осем) ползватели (учители, преподаващи предмети от професионална подготовка, директор, заместник-директори) от Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов;

– Работната програма предвижда: едноседмична визита, с цел запознаване с иновациите и прилагането на европейския опит в сферата на иформационните и комуникационните технологии (ИКТ) в професионалната подготовка във Великобритания;

– Място на провеждане на мобилността: Портсмут, Великобритания;

– Време на провеждане на мобилността: месец април 2020г.;

– Партньор за осигуряване на мобилността: Training Vision.

ETN Training Vision Ireland

cork17

ОРГАНИЗАЦИЯ ПАРТНЬОР ПО ПРОЕКТА - ИРЛАНДИЯ

1920px-flag of ireland.svg

ETN Training Vision Ireland е създадена през 2016г., за да задоволи нарастващото търсене за професионално обучение и възможностите за културно развитие във Великобритания.

Локализирана в Корк, Training Vision организира и управлява стажове и образователни програми за ученици, учители, безработни, млади специалисти и организации идващи от цяла Европа.

Training Vision Ireland е член на "ETN Network" (Education and Training Network (Мрежа за обучение и образование)) с агенции в Испания (Малага), България (София), Италия (Римини и Потенца), Великобритания (Портсмут и Борнмут), Германия (Берлин) и Ирландия (Корк).

През 2016, 2017 и 2018 ETN стана победител в категорията „Предоставяне на услуги в сферата на професионалното обучение и образование” на Study Travel Star Awards в Лондон. Важно признание за професионализъм, качество и внимание към всички аспекти от образователната мобилност.

Като обучителна агенция, част от ETN Management, Training Vision Ireland има предимството на дългогодишен опит в организирането на мобилни проекти в Европа. През 2018 година е била домакин на повече от 300 ученици, студенти и учители.

Благодарение на голяма мрежа от приемащи компании, ние можем да осигурим качествени стажове и обучения, които да повишат професионалните компетенции на участниците.

Mисията на Training Vision Ireland е, да предостави образователен опит на територия, която предвид икономическите, историческите и социалните си характеристики, позволява да се увеличат перспективите за кариера на бенефициентите в различни и разнообразни области: администрация, маркетинг, хотелиерство, биология, туризъм, геодезия, фармацевтика, счетоводство, логистика, образование, грижа за деца и възрастни, рециклиране, градинарство, информационни технологии и т.н.

В съответствие с мисията и местоположението си в социално и културно богата територия Training Vision Ireland е истински портал за учене, преоткриване и израстване.

Корк беше европейската столица на културата през 2005 г. Определен като: изтънчен, оживен и разнообразен, градът е много важен обучителен център в Ирландия. В него има над 3000 чуждестранни студенти от над 100 държави. Изследователските институти, които са свързани с колежите в града, подпомагат изследователските и иновационен капацитет на града и региона.

Всяка година Корк е домакин на няколко културни събития като известния Джаз фестивал, който привлича хора от цял свят.

Корк е портал на Европа, в града се провеждат няколко европейски инициативи, които могат да обогатят опитът на учениците/студентите, изграждайки им чувство за Европейско гражданство и принадлежност. Това е идеалната дестинация за чуждестранни студенти: гостоприемна, привлекателна, с няколко различни общности, съществуващи на същото място.

Корк е добре познат с локализацията си в най-привлекателната част на Ирландия, близо до основните природни забележителности – Клифовете на Мохер, Пръстенът на Килнъри, Коб и др.

http://www.trainingvisionireland.com/

Покана за родителска среща

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 

 

SPG

ПОКАНА ЗА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

 

по проект 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"

 

Уважаеми родители,

Екипът на проект „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение", изпълняван от СПГ "Алеко Константинов" - Свищов, Ви кани да присъствате на 8.10.2019 г. /вторник/ от 17.30 ч. на родителска среща. Ще бъдат уточнени начина на пътуване, условията на пребиваване и провеждане на мобилността за двете групи ученици по проекта:

Първа група - ученици от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Готвач” - XIб, които ще проведат производствена практика в гр. Корк, Ирландия, през м. юли 2020 г.

Втора група - ученици от професионално професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“, професия „Моделиер-технолог на облекло” - и професия „Оператор в производството на облекло” - XIа, които ще проведат производствена практика в гр. Римини, Италия, през м. юли 2020 г.

Очакваме Ви!

Екипът на проекта

Обява за подбор на ползватели от професионално направление "Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи"

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА ПОЛЗВАТЕЛИ

по проект 2019-1-BG01- KA116-062136ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТИ ЗА КАЧЕСТВО НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"

bg01

Уважаеми ученици от професионално професионално направление  „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“, професия „Моделиер-технолог на облекло” - Xа и професия „Оператор в производството на облекло” - XIа, СПГ "Алеко Константинов" – Свищов обявява прием на заявления за участие в проекта „Европейски стандарти за качество на професионалното образование”.  Проектът предвижда организирането на мобилност, обхващащи целева група от 7 ученици и един придружаващ учител. Практиката е с продължителност три седмици и ще се проведе през месец юли 2020 г. в гр. Римини, Италия. Партньор:  SISTEMA TURISMO.

Желаещите да се включат в мобилността ученици, следва да подадат заявление и мотивационно писмо до Директора и Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ), предложена от Педагогическия съвет и назначена със заповед на Директора на СПГ "Алеко Константинов" – Свищов.

Право на участие имат ученици от класовете: Xа – професия „Моделиер-технолог на облекло” и XIа – професия „Оператор в производството на облекло”  в СПГ "Алеко Константинов" – Свищов.

Критериите, по които ще се извърши подборът, са съобразени със спецификата на проекта и целят осигуряване на ясна и прозрачна процедура при извършването му.

Подборът ще бъде извършен на два етапа.

Критериите за подбор на първи етап се определят от данните за ученика от предходната учебна година:
Комисията за подбор на участници прави първо междинно класиране (ПМК):
ПМК = (Среден успех) + 3. (Среден успех от чужд език) + 2 х (Среден успех от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка) – (Наложени санкции).
/Тежестта на наложените санкции е: Санкция по чл .199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Санкция по чл. 199, ал. 1, т. 3 от ЗПУО (–10т.)/
След направеното класиране по низходящ ред ще бъдат избрани 10 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка).
Одобрените и неодобрени ученици ще бъдат информирани лично за резултата от подбора от Комисия за подбор на участници в мобилността.

Критериите за подбор на втори етап:
Комисия за подбор на участници прави второ междинно класиране (ВМК):
ВМК = 3 х (Оценка от езиковата подготовка) + 2 х (Оценка от професионалната подготовка) + (Оценка от културната подготовка) + (Оценка от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка от I срок) – (Наложени санкции от I срок).
/Тежестта на наложените санкции е: Санкция по чл .199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Санкция по чл. 199, ал. 1, т. 3 от ЗПУО (–10т.)/
Окончателното класиране (ОК) се прави от Комисията за подбор на участници в мобилността като се сумират точките за всеки участник от първо междинно класиране (ПМК) и второ междинно класиране (ВМК): ОК = ПМК + ВМК
При равен брой точки, при всяко класиране се взема предвид мотивационното писмо.

След направеното класиране Комисията за подбор на участници класира най-добрите  7 участници и трима ученици за резерви.
Одобрените и резервите ще бъдат информирани лично за резултата от подбора.
Междинните и окончателното класиране ще бъде публикувани на сайта на училището (www.pglps-svishtov.com) и сайта на проекта (www.pglps-mobilecook.info).

ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗЕЦ за участие в проекта може да получите от г-н Константин Байрактаров. Попълнените заявления и мотивационни писма се подават при Завеждащ административна служба на гимназията – г-жа Сийка Няголова.
Крайният срок за подаване на заявления по образец и мотивационно писмо е 11 октомври 2019 г.
Резултатите от първо междинно класиране ще бъдат обявени на 14 октомври 2019 г.

Празна бланка на заявлението за участие може да изтеглите ТУК.

КПУМ

ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТИ ЗА КАЧЕСТВО НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.