Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 6 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес363
mod_vvisit_counterВчера166
mod_vvisit_counterТази седмица1021
mod_vvisit_counterТози месец4020
mod_vvisit_counterВсичко799214

2020-1-BG01-KA116-078533 Европейска мобилност

Заключителен семинар по Еразъм+ /2020-2021/

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 30.09.2021 г. в СПГ "Алеко Константинов" - Свищов се проведе заключителен семинар по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“.

На семинара при засилен интерес бяха презентирани дейностите по мобилностите на четирите групи по проекта - 3 групи ученици и 1 група учители. Групите на учениците са представени от изучаващите професиите "Ресторантьор", "Техник на компютърни системи" и "Техник по транспортна техника".  Ресторантьорите проведоха триседмична практика в средиземноморския град Римини, Италия, където се запознаха с тайните на италианската кухня, а компютърните техници и автотехниците - в столицата на Германия, Берлин, символ на немското качество в техническата сфера.

Четвъртата група на учителите проведе мобилност в Римини, Италия, където се запознаха с особеностите на работата в мултикултурна среда през призмата на европейския опит.

На семинара присъстваха г-жа Сашка Георгиева от Център за професионално обучение към СА "Д.А. Ценов" - Свищов и представители на бизнеса. Събитието приключи с кулинарни изкушения, приготвени от наши ученици по оригинални италиански рецепти.

КПУМ

1 2 3
4 5 3

Мобилността на ресторантьорите в Италия по Еразъм+ (1 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

През месец юли група ученици от XI клас, професия "Ресторантьор", специалност "Кетъринг" проведоха производствената си практика в гр. Римини, Италия. Мобилността се осъществи по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за  инвестиция в бъдещето“, професионално направление „ Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, програма „Еразъм +“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. Партньор на гимназията по проекта е организацията Sistema Turismo, Италия.
Учениците проведоха производствения си стаж в реномираните заведения RISTORANTE ACQUA SALATA DI PROFESSIONE TURISMO SRLS и HOTEL JOLI DI MAURO COCILOVO в град Римини в рамките на две седмици. Дейностите по проекта бяха насочени основно към разширяване на професионалните знания и умения по изучаваната професия в реална работна среда, както и за развитие на по-добра адаптивност към европейския пазар на труда. Участието в дейностите по проекта спомогнаха за формирането на стремеж за по-високо професионално развитие и усъвършенстване у младите хора
Освен работата във фирмите Sistema Turismo организира и културни визити до Венеция, Република Сан Марино и посещение на тематичен парк „Италия в миниатюра”.
Практиката приключи с връчване на сертификати за успешно проведена мобилност в офиса на Sistema Turismo.

Анета Владимирова
/придружаващ учител/

1 2 3
4 5 3

Мобилността на автотехниците в Германия по Еразъм+ (2 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Oт 03.07 до 19.07.2021 г. седем ученици от професия „Техник по транспортна техника“, професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“ проведоха производствената си практика в Берлин , Германия  по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
В Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin. На 05.07.2021 г. от 10.00 ч. проведохме онлайн среща с ръководителя на групата от фирмата-партньор Berlink госпожа  Силвия Дудек, която презентира фирмата-партньор и запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността.
С ръководителя на групата проведохме визита в центъра на Берлин. Силвия показа основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От 05.07 до 16.07.2021 г. учениците провеждаха своята практика като бяха разпределени на работа в 4 фирми, работеха по 6 часа дневно, както следва:
- Антонио Цветанов, Иван Василев и Мартин Георгиев работеха във фирма BAZ  Berlin;
- Рамон Капелов и Тихомир Янков работеха във фирма Contessa;
- Найден Алексиев работи във фирма  Wyhikel;
- Никола Янков работи във фирма CNC.
На участниците в мобилността бяха подсигурени седмични карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в немска фирма , надградиха знанията, усвоени в училище, придобиха опит и умения в областта на обслужването и ремонта на транспортната техника. По време на мобилността участниците имаха организиранa културнa визитa в Deutsche Technikmuseum – Берлин , която се проведе на 10.07.2021 г.
В края на производствената практика г-жа Силвия Дудек благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви от наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Тони Вързалов
/придружаващ учител/

1 2 3

Мобилността на компютърните техници в Германия по Еразъм+ (3 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Oт 03.07 до 19.07.2021 г. пет ученици от професия „Техник на компютърни системи “, професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” проведоха производствената си практика в Берлин, Германия  по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
След пристигането ни в Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin.
На 05.07.2021 г. проведохме онлайн среща с ръководителя на групата от фирмата-партньор Berlink госпожа  Силвия Дудек. Тя представи програмата и запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността. С ръководителя на групата проведохме визита в центъра на Берлин. Силвия показа основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От 05.07 до 16.07.2021 г. учениците провеждаха своята практика в офиса на Berlink под формата на семинарни занятия - IT Workshop. Ръководител на практиката от организацията-партньор бе Генади Господинов. На участниците в мобилността бяха подсигурени седмични карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Бъдещите компютърни специалисти усвоиха нови методи и техники за създаване и програмиране на приложни системи с използване на микроконтролери.
Освен работата, за младежите бе предвидена и интересна културна програма. По време на мобилността участниците имаха организиранa културнa визитa в Deutsche Technikmuseum – Берлин , която се проведе на 10.07.2021 г.
В края на производствената практика г-жа Силвия Дудек  благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви на наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Пламен Енчев
/придружаващ учител/

1 2 3

Мобилността на учителите в Римини по Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

От 25 юли до 1 август шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение Римини, Италия и обмениха добри практики в обучението в мултикултурна среда в изпълнение на дейностите по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
Учителите бяха посрещнати в офиса на Sistema Turismo от г-жа Цветомира Георгиева. Тя представи презентация за приемащата организацията, Италия, Римини, за традициите и обичаите на италианците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи програмата на мобилността. Програмата за деня продължи с обиколка из града и разглеждане на знакови забележителности – Моста на Тиберий, Арката на Август, най-старата римска арка, построена в чест на император Август, храма Малатеста с ценния стенопис на италианския художник Пиеро дела Франческа и замъка Сизмондо.
Първата професионална визита на учителите беше в Fondazione En.A.I.P.S. Zavatta - център за професионално обучение, в който се обучават младежи от различни националности, емигранти и в риск. По време на посещението си преподавателите бяха запознати с особеностите на образователната система в Италия, начините за финансиране на образователния процес, организацията на работа с рискови групи обучаеми и политиките на държавата за приобщаване на ученици от различни националности. В проведения разговор с директора те разбраха, че центърът работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда. Учителите разгледаха техническата база на училището, учебните кабинети и работилниците по различните професии.
Втората професионална визита беше в Liceo Statale Alessandro Serpieri – държавно училище в Римини, в което освен обучение по общообразователна подготовка, се осъществява и професионална подготовка. По време на разговора с Директора на училището и главния учител, групата придоби знания и обмени идеи за организация и провеждане на обучение на деца с образователни дефицити, в риск и със специални образователни потребности. Впечатление направиха обособените стаи за занимания на деца със СОП, в които учениците имат възможност да се занимават с тихи игри по време на учебния ден. В тези стаи се насочват ученици със СОП, когато се установи, че детето губи интерес или изпадне в афект, за да може да се отдели от останалите и да възстанови своето психическо спокойствие.
Последната част от професионалната подготовка включваше семинар, свързан с методи и техники за работа с деца в мултикултурна среда и преодоляване на стереотипи и предразсъдъци. Лектор на семинара беше г-жа Франческа Натоли, която представи работещи в италианската образователна система форми за организация на обучението и методи за задържане на учениците в училище.
Но освен семинари и професионални визити, учителите имаха възможност да посетят  красивата Венеция, Сан Марино и тематичния парк „Италия в миниатюри“, които бяха част от културните визити по проекта.
През последния ден от престоя си учителите получиха сертификатите си за участие в мобилността от г-жа Цветомира Георгиева – представител на партньорската организация Sistema Turismo и изразиха своето удовлетворение от цялата мобилност.
Предстои заключително мероприятие по отчитане на дейностите по проекта, което се планира да се проведе през м. ноември тази година.

Елена Николаева

1 2 3
4 5 3
Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.