Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 4 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес94
mod_vvisit_counterВчера522
mod_vvisit_counterТази седмица1390
mod_vvisit_counterТози месец6103
mod_vvisit_counterВсичко785352

2018-1-BG01-KA102-047382 Обучение чрез работа

Стартира езиковата подготовка по немски език на учителите от СПГ „Алеко Константинов” по програма Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

 

На 27.10.2018 г. стартира езиковата подготовка на преподавателите  от СПГ „Алеко Константинов” - Свищов, които през месец април 2019 година ще проведат едноседмично обучение в гр. Берлин, Германия по проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". Партниращата организация е немската компания BERLINK. Съдържанието на мобилността цели придобиване на знания и практически опит за дуалната система в Германия.

В езиковата подготовка участват 11 учители от СПГ „Алеко Константинов” - Свищов, избрани на първи етап при класирането на ползватели от Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ).Обучението включва изучаване на немски език, ниво А1 - развитие на комуникативните умения за формиране на навици, необходими за всекидневно и професионално общуване.

Обучението по немски език ще се проведе в рамките на 90 учебни часа от Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - гр. Свищов и ще завърши през месец януари 2019 година със сертификационен изпит. На издържалите ще бъде издаден сертификат за проведено езиково обучение по немски език, ниво на владеене А1 по Европейската езикова квалификационна рамка.

Г-жа Татяна Друмева, секретар на ЦПО - Свищов, приветства обучаемите, след което в резюме ги запозна с предстоящите дейности и представи хонорования преподавател по немски език г-жа Румяна Монева, която изрази своето желание да работи с педагозите за повишаване на техните езикови компетентности.

Константин Байрактаров Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Начало на езиковите подготовки за учениците от СПГ по проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

 

На 22.10.2018 г. стартираха езиковите подготовки на трите групи ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, избрани на първи етап от подбора на ползватели по проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“. Всяка група се състои от 10 ползватели, които ще преминат предварителните подготовки, предвидени по проекта: езикова, професионална и психолого-педагогическа.

Първата група включва ученици от 11б клас, обучаващи се в професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение”. Те ще изучават италиански език.

Втората група ще изучава английски език. Тя е съставена от ученици в 11а и 12а клас, обучаващи се в професионално направление „Електротехника и енергетика”, професия „Електромонтьор”, специалност „Електрически инсталации“ и професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”, специалност „Топлотехника – климатична, вентилационна, отоплителна и хладилна техника”.

Третата група включва ученици от 11а клас, обучаващи се в професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло”,  професия „Оператор в дървообработването”, специалност в „Производство на мебели“. Те ще изучават немски език.

Цел на езиковата подготовка е да формира у учениците комуникативни умения по чужд език, които ще улеснят общуването както в неформална среда, така и с работодатели и партньори по проекта. В предвидената програма е включено и изучаване на специфичната за съответното професионално направление терминология, което ще подпомогне учениците при адаптирането им в реална работна среда. Езиковите си умения те ще прилагат по време на практиката си в страните Италия, Великобритания и Германия.

Обучението ще се проведе от традиционния за Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” партньор в чуждоезиковата подготовка - Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - Свищов и ще завърши със сертификационен изпит.  Оценката от езиковата подготовка е един от критериите, по които ще бъде направено второто и окончателно класиране за подбор на ползватели.

На откриването г-жа Татяна Друмева, секретар на ЦПО - Свищов, представи предстоящите съвместни дейности и пожелала успех на обучаемите. Те получиха комплект учебници и помагала по съответните езици за ефективното провеждане на учебния процес.

инж. Минко Николов - координатор на проекта

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Първо класиране по проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” - ученици

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 Резултати от първи етап за класиране в подбор на ползватели по

по проект 2018-1-BG01-KA102-047382

„Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”

по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"

erasmus-2018-1

След направеното класиране по низходящ ред за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг" комисията избра 10 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка) - 1 група.

Списък на класираните за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка)

След направеното класиране по низходящ ред за професионално направление "Електротехника и енергетика" комисията избра 10 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка) - 2 група.

Списък на класираните за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка)

След направеното класиране по низходящ ред за професионално направление "Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло" комисията избра 10 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка) - 3 група.

Списък на класираните за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка)

 Честито на класираните!

Първа родителска среща по проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 06.10.2017 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе първа родителска среща по проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“. В изпълнението на проекта се включват четири целеви групи.

Първата група е от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение” и влючва 7 ученици от 11б клас. Те ще проведат своята производствена практика в град Римини, Италия в рамките на три седмици през месец юли 2019 година.

Втората група е от професионално направление „Електротехника и енергетика”, професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”, специалност „Топлотехника – климатична, вентилационна, отоплителна и хладилна техника” и професия „Електромонтьор”, специалност „Електрически инсталации“ и влючва 7 ученици от 11а и 12а клас. Те ще проведат триседмична производствена практика в град Портсмут, Великобритания през месец април 2019 година.

Третата група е от професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло“, професия „Оператор в дървообработването”, специалност „Производство на мебели“ и включва 7 ученици от 11а клас, които ще проведат триседмична производствена практика в град Берлин, Германия през месец юли 2019 година.

Четвъртата група включва учители, преподаващи премет/и/ по професионална подготовка в СПГ „Алеко Константинов” или заемащи длъжността директор или зам-директор. Мобилността предвижда обучение за придобиване на знания и практически опит за дуалната система на обучение в Германия и е с продължителност една седмица през месец април 2019 година.

На срещата присъстваха ръководителят на проекта инж. Веска Николова - Директор на СПГ „Алеко Константинов”, г-н Минко Николов - координатор на проекта, учители, родители и ученици. Г-жа Николова запозна присъстващите с целите и дейностите по проекта, условията и реда за включване в мобилността, представи ръководителите на трите групи, а след това отговори на въпроси, възникнали по време на срещата.

Избраните след първо класиране ученици ще преминат няколко етапа на подготовка - езикова, професионална, културна и психолого-педагогическа, а учителите – езикова, културна и психолого-педагогическа. След приключване на тези предварителни подготовки ще бъде направено и окончателното класиране за различните целеви групи.

Елена Николаева

1 2 3
4 5 6

Обява за подбор на ползватели от професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг"

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА ПОЛЗВАТЕЛИ

по проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ РАБОТА ЗА УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ”

по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"

povar-jena

Уважаеми ученици от XIб,  професионално направление: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Ресторантьор”, СПГ "Алеко Константинов" – Свищов обявява прием на заявления за участие в проекта „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”.

Проектът предвижда организирането на мобилност, обхващащи целева група от 7 ученици и един придружаващ учител. Практиката е с продължителност три седмици и ще се проведе през месец юли 2019 г. в гр. Римини, Италия. Партньор: SISTEMA TURIZMO.

Желаещите за включване в мобилността ученици, следва да подадат заявление и мотивационно писмо до Директора и Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ), предложена от Педагогическия съвет и назначена със заповед на Директора на СПГ "Алеко Константинов" – Свищов.

Право на участие имат ученици от XIб клас в СПГ "Алеко Константинов" – Свищов.

*

Критериите, по които ще се извърши подборът, са съобразени със спецификата на проекта и целят осигуряване на ясна и прозрачна процедура при извършването му. Подборът ще бъде извършен на два етапа.

Критериите за подбор на първи етап се определят от предходната година:

Комисия за подбор на участници в мобилността прави първо междинно класиране (ПМК):
ПМК = (Среден успех) + 3. (Среден успех от чужд език) + 3. (Среден успех от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка) – (Наложени наказания).
/Тежестта на наложените наказания е: Наказание по чл .199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Наказание по чл. 199, ал. 1, т. 2 и 3 от ЗПУО (–10т.)/

След направеното класиране по низходящ ред ще бъдат избрани 10 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка).

Одобрените и неодобрени ученици ще бъдат информирани лично за резултата от подбора от Комисия за подбор на участници в мобилността.

Критериите за подбор на втори етап:

Комисия за подбор на участници в мобилността прави второ междинно класиране (ВМК):

ВМК = 3. (Оценка от езиковата подготовка) + 2. (Оценка от професионалната подготовка) + (Оценка от културната подготовка) + (Оценка от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка от I срок) – (Наложени наказания от I срок). /Тежестта на наложените наказания е: Наказание по чл. 199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Наказание по чл. 199, ал. 1, т. 2 и 3 от ЗПУО (–10т.)/

Окончателното класиране (ОК) се прави от Комисия за подбор на участници в мобилността като се сумират точките за всеки участник от първо междинно класиране (ПМК) и второ междинно класиране (ВМК): ОК = ПМК + ВМК

При равен брой точки, при всяко класиране се взема предвид мотивационното писмо.

След направеното класиране, Комисия за подбор на участници в мобилността класира най-добрите 7 участници и трима ученици за резерви.

Одобрените и резервите ще бъдат информирани лично за резултата от подбора.

Междинните и окончателното класиране ще бъде публикувани на сайта на училището (www.pglps-svishtov.com) и сайта на проекта (www.pglps-mobilecook.info).

*

ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗЕЦ за участие в проекта може да получите от г-н Константин Байрактаров. Попълнените заявления се подават при Завеждащ административна служба на гимназията – г-жа Сийка Няголова.

Крайният срок за подаване на заявления по образец и мотивационно писмо е 12 октомври 2018 г.
Резултатите от първо междинно класиране ще бъдат обявени на 16 октомври 2018 г.

 

Бланка за заявление: тук

 Екипът на проекта

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.