Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 12 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес531
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1205
mod_vvisit_counterТози месец6798
mod_vvisit_counterВсичко778821

2018-1-BG01-KA102-047382 Обучение чрез работа

Покана за втора родителска среща

portsmouth

ПОКАНА ЗА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

по проект 2018-1-BG01-KA102-047382ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ РАБОТА ЗА УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за учениците от XIa и XIIa клас, професионално направление "Електротехника и енергетика"

 

Уважаеми родители,

Екипът по проект ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ РАБОТА ЗА УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ", изпълняван от Свищовска Професионална гимназия "Алеко Константинов", Ви кани да присъствате на 21.03.2016г. /четвъртък/ от 17.30ч. в 7 кабинет на родителска среща за запознаване с предстоящите дейности по проекта, свързани с организиране на мобилността в Портсмут, Великобритания.

 

Координатор на проекта: инж. Минко Николов

Културна подготовка за мебелистите

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

Преди броени дни приключи културната подготовка на учениците от специалност „Производство на мебели“, които в началото на месец юли ще заминат за столицата на Германия - Берлин, за да проведат там производствената си практика. Това ще стане възможно чрез Проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“, Професионално направление „ Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаса и стъкло“. Идеята на тази културна подготовка бе бъдещите оператори в мебелното производство да се запознаят с географските, историческите, културните забележителности и правовия ред в Германия. Занятията бяха проведени под формата на лекции, онагледени с презентации, които включваха богат снимков материал, но и любопитни факти за една от най-силните икономически държави не само в Европа, но и в света. Учениците научиха, че Германия е с древна история, датираща от късната бронзова епоха, която е дала на света най-много известни личности в областта на културата, изкуството и науката и, не на последно място, че това е една от най-добрите страни за живеене, обучение и работа в света. Културната подготовка приключи с тест, чрез който ползвателите на проекта показаха знанията, които са усвоили. Надявам се, че Германия ще ги впечатли не само със забележителностите си, но и с високото ниво на точност, професионализъм и добро планиране.

Елза Божанова

1 2 3
4 5 6

Осем педагози от СПГ „Алеко Константинов“ на обучение в Берлин

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

От 31.03.2019г. до 07.04.2019г. се проведе международна мобилност на осем учители от СПГ „Алеко Константинов“, преподаващи предмети от професионалната подготовка, в Германия, страна - лидер в дуалното обучение.

Това стана възможно чрез участието в проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". В изпълнение на дейностите по проекта се проведе едноседмична визита на осем педагогически специалисти, в това число директор и заместник-директор, от СПГ „Алеко Константинов“ и посещение на професионални училища, прилагащи дуалната форма на обучение в град Берлин, Германия.

Учителите се запознаха с функционирането на обучението чрез работа в различни професионални направления, като посетиха училища в Берлин, осъществяващи дуално обучение в сферата на строителството, дървообработването и мебелното производство, автомобилната технология и велосипедите, технология на стъклото, архитектурата и дизайна, ресторантьорството, хотелиерството и туризма – пример за успешно сътрудничество между бизнеса и обучителните институции. Особен интерес предизвика посещението на „Efficiency House Plus“, иновативна къща, известна като „passive house“, разработена от специалисти в областта на строителството по проект, чиято цел е осигуряване на комфорт в дома чрез изграждане на жилища от материали, които могат да се рециклират, полагане на изолации и цялостно енергоснабдяване на дома.

Във всички институции учителите бяха посрещнати топло от ръководителите на обучителните организации. Бяха представени презентации, описващи дейността на училищата, организацията на учебния процес и връзката на училището със стопанските организации за провеждане на дуално обучение. Отговорено беше на многобройните въпроси за образователната система в Германия и организацията на дуалното обучение, а след това учителите разгледаха техническата база, учебните кабинети и работилници, общите помещения и външното пространство. Посетени бяха компании, в които учениците провеждат практическата част от обучението си в реална работна среда. Учителите се запознаха с ролята на наставниците от компаниите и начина за осъществяване на връзката между училището и стопанската организация. В проведените разговори с директори и работодатели те разбраха, че училището работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Но освен професионални визити, учителите имаха възможност да се запознаят с многоликия Берлин, наричан така заради 190-те националности, живеещи на територията на града, да посетят някои от най-емблематичните сгради, паметници и места, превърнали се в символи на Берлин – Бранденбургската врата, сградата на Райхстага, където се помещава Парламентът на Германия, Берлинската стена, Еврейският гробищен парк, замъка Шарлотенбург и неговите градини, Берлинската катедрала, да обиколят Александър плац и да опитат „wurst“ – известните в цял свят наденички. Партньорската организация Berlink беше предвидила и културна визита – посещение на град Потстдам, столица на провинция Бранденбург. Там педагозите разгледаха двореца Сан Суси, Китайската къща, която се нарича още чаен павилион и е една от най-атрактивните в парка, Новият дворец, Оранжерията и градините.

При последното си посещение в офиса на партньора Berlink учителите проведоха дискусия като обсъдиха своите преживявания и споделиха впечатления от престоя си в Берлин, изразиха удовлетворение от проведените професионални визити и благодариха на домакините за топлото посрещане и цялостната организация на мобилността. След това бяха връчени и сертификатите за участие в дейностите по проекта от Силвия Дудек – координатор на групите в партньорската организация Berlink.

Предстои заключителен семинар за отчитане на дейностите за учителската мобилност, който се планира да се проведе през м. май тази година.

инж. Веска Николова, директор на СПГ „Ал.Константинов“

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Сертификати по чужд език за учители от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 28.02.2019 г. учителите от СПГ „Ал. Константинов“, участващи в проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“ получиха сертификати за владеене на немски език, ниво А1. Обучението по немски език се проведе от хонорования преподавател г-жа Румяна Монева в рамките на 90 учебни часа. Учителите също така получиха и удостоверения за успешно приключил курс по английски език, проведен от старши преподавател Петър Тодор - 40 учебни часа.

Обученията се осъществиха в традиционния за Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” партньор в чуждоезиковата подготовка Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - гр. Свищов. Проектът се финансира с подкрепата на Европейската комисия чрез Център за развитие на човешките ресурси.

В езиковите подготовки участват 11-ет учители от СПГ „Алеко Константинов” – Свищов. Акцентът на обученията по немски и английски е развиване на комуникативни умения за формиране на навици, необходими за всекидневно и професионално общуване. След направеното класиране осем педагогически специалисти по професионална подготовка ще имат възможността през април т.г. да проведат едноседмична мобилност в Берлин, Германия през м. април т.г., с цел запознаване със специфичната методика на дуалното обучение.

Доц. д-р Христо Сирашки – Директор на Център за професионално обучение, тържествено връчи сертификатите на преподавателите.

Константин Байрактаров
Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Връчване на сертификати по чужд език на учениците от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 28.02.2019 г. учениците от СПГ „Ал. Константинов“, участващи в проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“ получиха сертификати за владеене на чужд език, ниво А1, след проведени езикови подготовки в Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" – Свищов . Проектът се финансира с подкрепата на Европейската комисия чрез ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ и е на обща стойност 86 654.00 евро.  Една от основните цели на проекта е насърчаване на чуждоезиковото обучение, поради което важна част от предварителните подготовки е изучаването на чужд език на страната-домакин

По проекта са сформирани три групи. Всяка група включва 10 ученици, от които след окончателно класиране се определят 7, които ще проведат триседмични производствени практики в страни от Европейския съюз. За изпълнение на дейностите по проекта училището работи с три партньорски организации от страните-домакини: BERLINK – Германия, TRAINING VISION – Великобритания и SISTEMA TURISMO – Италия.

Първата група е от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение” и включва 7 ученици от 11 клас. Те изучаваха италиански език с водещ лектор  хон. преп. Димитрина Проданова  и ще проведат своята производствена практика в град Римини, Италия през месец юли 2019 г.

Втората група е от професионално направление „Електротехника и енергетика”, професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”, специалност „Топлотехника – климатична, вентилационна, отоплителна и хладилна техника” и професия „Електромонтьор”, специалност „Електрически инсталации“ и включва 7 ученици от 11а и 12а клас. Те бяха обучавани по английски език от ст. преп. д-р Петър Тодоров и ще проведат своята практика в град Портсмут, Великобритания през месец април 2019г.

Третата група е от професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло“, професия „Оператор в дървообработването”, специалност „Производство на мебели“ и включва 7 ученици от 11а клас.Те бяха обучавани по немски език от водещ лектор хон. преп. Румяна Монева и ще проведат своята практика в град Берлин, Германия през месец юли 2019 г.

Цел на езиковата подготовка е да формира у учениците комуникативни умения по чужд език, които да улеснят общуването както в неформална среда, така и с работодатели и партньори по проекта. В предвидената програма е включено и изучаване на специфичната за съответното професионално направление терминология, което да подпомогне учениците при адаптирането им в реална работна среда. Езиковите си умения те ще прилагат по време на практиката в съответната страна.

Дейностите по проекта бяха представени от инж. Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“. На успешно завършилите доц. д-р Христо Сирашки – Директор на Център за професионално обучение, тържествено връчи сертификатите. Най-добре представилите се ученици в езиковата подготовка получиха грамоти от г-н Петър Тодоров и г-жа Татяна Друмева – секретар на Център за професионално обучение.

Константин Байрактаров
Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.