Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 4 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес31
mod_vvisit_counterВчера371
mod_vvisit_counterТази седмица1912
mod_vvisit_counterТози месец6625
mod_vvisit_counterВсичко785874

2017-1-BG01-KA102-036034 Практическо-ориентирано

Малага – древен и съвременен град

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Малага – една от световните туристически дестинации за първи път ще приеме наши ученици, които ще проведат там производствената си практика през месец юли. Преди да заминат обаче участниците в проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „ПРАКТИЧЕСКО ОРИЕНТИРАНО ОБУЧЕНИЕ С ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО“ одобрен за финансиране по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ трябва да преминат през няколко обучения, едно от които е културна подготовка. Целта й бе учениците да се запознаят с особеностите на географското положение, историята и забележителностите на Испания и гр. Малага.

Занятията преминаха под формата на лекции, илюстрирани с презентации и разговори за очакванията от престоя им.

Културната подготовка приключи с тест, проверяващ знанията за тази древна страна. Всички кандидати са мотивирани, но от 13 участници само 10 ще се класират и това ще са тези, показали най-добри резултати по време на обученията. Вярвам, че с подкрепата на ръководителя им инж. Анета Владимирова те ще се справят с предизвикателствата, които ги очакват и ще представят достойно Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”.

Елза Божанова

2 2 2
2 2 2
2 2 2

Берлин посрещна нашите автомонтьори

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 8 април 2018 година група от 10 ученици, ползватели по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група, отпътува за Берлин, Германия.

В този град, симвил на автомобилостроенето, още на следващия ден нашите ученици започнаха своята триседмична производствена практика.

Марта Лауб, гл. мениджър на партнираща фирма Berlink запозна учениците с условията на труд и предимствата на практиката в реална работна среда за придобиване на европейски опит.

В офиса на фирмата-партньор участниците по проекта се запознаха с ученици от Полша, които също са ползватели по проект Еразъм.

Учениците от двете държави ще си партнират по време на своята производствена практика. Стажантите бяха разпределени да работят в 4 автосервиза и бяха представени на работните им места. Техните наставници им дадоха напътствия за работно време, работно облекло и задължения.

След това посетихме емблематичните забележителности на Берлин, като Бранденбурската врата, Еврейският гробищен парк и Берлинската стена.

Тони Вързалов

2 2 2
2 2 2
2 2 2
2 2 2

Втора родителска среща по Еразъм+ за 2 група

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 02.04.2018г. в СПГ „Алеко Константинов” се проведе втората родителска среща по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група.

Целта на срещата беше да бъдат запознати родителите на учениците, които ще проведат своята производствена практика в Берлин през месец април с мобилността – пътуване, престой, работни места и културни визити.

Координаторът на проекта г-н Минко Николов отговори на поставените въпроси и информира родителите за вълнуващите ги подробности. Директорът на гимназията инж. Веска Николова – ръководител на проекта, поздрави класиралите се ученици и техните родители и заяви, че е уверена в отличното представяне на участниците. Тя им пожела да усъвършенстват своите професионални знания и умения на европейско ниво.

Придружаващ учител и ръководител на групата ще бъде г-н Тони Вързалов – учител, практическо обучение. Той информира за спецификата на работните места, условията на труд и професионалните компетентности, които се очаква да придобият участниците след приключване на мобилността.

инж. Ценка Петкова

2 2 2
2 2 2

Професионална подготовка на ресторантьорите

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 06 март 2018 г. стартира практическата подготовка на 13-те ученици от СПГ „Алеко Константинов“, които ще проведат триседмичната си производствена практика в гр.Малага, Испания по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „ПРАКТИЧЕСКО ОРИЕНТИРАНО ОБУЧЕНИЕ С ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО“одобрен за финансиране по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Лиляна Димитрова и г-жа Ивелина Енчева.

По време на часовете по професионална подготовка по сервиране, под зоркото око на г-жа Лиляна Димитрова, участниците в мобилността се запознаха със спецификата при организацията на работа в ресторанта - кухня, бар и търговска зала. Отработиха многократно формите на обслужване при сервиране в ресторантите - сервиране на специалитети и луксозни блюда, с подходящите към тях вина. Младите хора с интерес се научиха да приготвят кафе „Кон лече“, кафе „Соло“, кафе „Бомбон“, фрешове и сангри.

В часовете по готварство, под вещото ръководство на г-жа Ивелина Енчева, учениците придобиха знания и умения за приготвяне на  характерните ястия за андалуската кухня. Те приготвиха специфични испански  предястия и основни ястия -испанска салата с ролца от раци, салата с маруля, домати, царевица, яйца и майонеза, хек с лешников сос, паеля с пилешко и свински месо .

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на испански десерти: испански бадемов сладкиш (Текула мекула), кексчета Magdalenas и традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña).

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Малага.

Ивелина Енчева

2 3 4
5 6 7
8 9 10
11 12 13
14 15 16
17 18 19

Психолого-педагогическата подготовка на автомонтьорите

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 28.03.2018г. приключи психолого-педагогическата подготовка по проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо-ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група.

В нея участваха ученици, които в началото на април ще проведат производствената си практика в Берлин, Германия. Цел на подготовката беше младите автомонтьори да се запознаят с народопсихологическите особености на немците, да повишат ефективността си на  общуване и уменията си работа в екип.

Обучението беше с продължителност 10 часа. Тренингите предоставиха възможност на учениците да формират умения за бърза адаптация към среда, различна от тяхната и за лесно преодоляване на нейните предизвикателства. Проведените ролеви игри имаха за цел да формират у участниците толерантна нагласа към различни култури и езици.

Постигнатото в хода на обучението и демонстрираните от учениците познания и умения ще улеснят процеса на адаптация и общуването им партньорите.

Галя Недялкова

2 2 2
2 2 2
Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.