Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 7 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес81
mod_vvisit_counterВчера166
mod_vvisit_counterТази седмица393
mod_vvisit_counterТози месец3312
mod_vvisit_counterВсичко612473

2017-1-BG01-KA102-036034 Практическо-ориентирано

Презентация за отчитане на проект "Практическо-ориентирано обучение с европейско качество", професия "Техник по транспортна техника"

Нов спечелен проект на СПГ „Алеко Константинов”

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 

spg 1

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ за седма поредна година печели проектно предложение по програма „Еразъм+“, Ключова дейност „Образователна мобилност за граждани”, проекти за „Образователна мобилност на обучаеми и обучители в сферата на професионалното образование и обучение”.

Проектът предвижда изпълнението на четири мобилности, включващи различни целеви групи, обединени под наименованието „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”: първа група - ученици от професия „Ресторантьор“, които ще проведат триседмична производствена практика в Римини, Италия през м. юли 2019г.; втора група - ученици от професионално направления „Електротехника и енергетика“ - триседмична производствена практика в Портсмут, Великобритания през м. април 2019г. и за пръв път като ползватели по програма „Еразъм+“ тази година са включени ученици от професия „Оператор в дървообработването“ за триседмична производствена практика в Берлин, Германия през м. юли 2019г. Последната група включва осем педагогически специалисти по професионална подготовка, които ще проведат едноседмична мобилност в Берлин, Германия през м. април същата година, с цел запознаване със специфичната методика на дуалното обучение.

Предложението е насочено към целите на Програмата за осигуряване на подкрепа на учащите за придобиване на компетентности с оглед подобряване на тяхното личностно развитие и пригодност за заетост на европейския пазар на труда и засилване на чуждоезиковите компетентности на участниците, както и подкрепа на професионалното развитие на работещите в областта на образованието и обучението с цел стимулиране на иновациите и повишаване на качеството на преподаването и обучението.

За изпълнение на дейностите по проекта училището ще си партнира с три партньорски организации от страните – домакини: Sistema Turismo - Италия, Training Vision - Великобритания и Berlink – Германия.

Мобилността ще даде на ползвателите възможност за професионално развитие и усъвършенстване. Придобитите знания и умения, познаването на европейския опит и споделянето му ще допринесат за използване на нови методи и програми за обучение, адаптирани с иновациите в професията и повишаване качеството на професионалното образование и обучение. Изпълнението на дейностите по проекта ще доведе до привличане на работодателите в образователния процес, повишаване на мотивацията на учители и ученици и осигуряване на възможности за по-добра реализация на завършващите професионално образование на националния и европейския пазари на труда.

инж. Веска Николова,

директор на СПГ „А. Константинов”

 

Културни визити в Германия

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Културната ни обиколка из Берлин след едноседмична работа започна с посещение на техническия музей. Той е един от най-големите в Европа. Създаден преди 24 години, той впечатли не само мен, но и моите съученици с кацналия истински самолет на терасата над входа. Голяма част от музея е направен като работилници и ние наблюдавахме изработването на хартия, куфари, бижута и други. Но разбира се най-забележителна беше колекцията от самолети, кораби и локомотиви от миналия век.

След това ние посетихме парламента на Германия – Бундестага. Той е голяма старинна сграда, която много прилича на дворец. На фасадата на сградата има посвещение „На немския народ”. Сградата е построена през 1894 година и с известни прекъсвания функционира и до днес.

Денят завърши с посещение на шоурумите на Mercedes и VW. Имахме възможност да разгледаме най-новите модели автомобили и аксесоарите към тях.

След втората седмица от престоя ни в Берлин нашата група посети завода на BMW. Имахме възможността да наблюдаваме цялостния процес на производство на един двигател с вътрешно горене /ДВГ/ – от основната обработка на коляновия вал до вече завършения ДВГ. Всички тези дейности са роботизирани, а единствено проверката на всеки детайл се извършва от специалисти инженери, като отново се използва модерна технология. Видяхме и техническия процес за производството на един мотоциклет. Всички етапи от изработването му бяха много интересни, но особено ни впечатлиха крайните изпитвателни тестове в специални камери като натоварванията в студено състояние.

След това групата ни посети близкия град Потстдам, столица на провинция Бранденбург. Градът е разположен на река Хафел и на брега на няколко свързани помежду си езера, на 20 км югозападно от Берлин. Там ние първо разгледахме двореца Сан Суси, който е бил основна резиденция на кралската фамилия. Той е построен през 18-ти век като архитектурно произведение и се състои от огромни фасади и високи прозорци с арки. Дългата едноетажна сграда, увенчана от купол и с два кръгли павилиона отстрани, е заобиколена от поредица тераси и грижливо оформени пейзажни градини, разпрострели се на площ от близо 2 кв. км. В двореца има 428 статуи, много ценни картини и мебели. Забележителна е китайската къща, която се нарича още чаен павилион и е една от най-атрактивните в парка. Представлява уютна малка къща с приятна ротонда с надвиснал покрив, с подпори от палмови стебла с позлата, около които позлатени фигури в естествен човешки размер пият чай. Очарова ни и новият дворец, който е бил предназначен за посрещане на гости на краля. Той представлява комплекс с над 200 стаи, с много статуи по покрива, фасадите и балконите. В двореца Сан Суси се организират представления и концерти.

На следващия ден посетихме зоопарка, който е един от най-големите в света, създаден преди 150 години. В него имаше голямо разнообразие с животни /19 500 животни от 1500 вида/ от най-екзотичните места по света.

Всичко видяно по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група, остави в нас приятни спомени и емоции.

Анатоли Борисов

3

2 3 4
5 6 7
8 9 10
11 12 13
14 15 16
17 18 19
20 21 22

По работните места в автосервизите в Берлин

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Вече две седмици учениците от СПГ „Алеко Константинов”, ползватели по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група, провеждат своята производствена практика в Берлин, Германия.

Нашите бъдещи автомонтьори са разпределени в четири утвърдени в бранша автосервизи – KVZ, MTB, Valentin и Ildiz. След като бе направен предварителен инструктаж на работните места, учениците бяха въведени в спецификата на работния процес и се включиха активно в ремонтните дейности по автомобилите. Те имаха възможност да направят диагностика с най-съвременна измервателна техника,  да ремонтират цилиндрова  глава на двигател и спирачни уредби, да подменят и балансират гуми, да регулират компресори, да работят  по окачването и цялостното обслужване на автомобила. Работата в реална работна  среда мотивира нашите възпитаници да покажат най-доброто от себе си и да усъвършенстват своите практически умения.

В края на деня  учениците обсъждат и споделят  по между си  как е протекъл работният им ден, какви задачи са стояли пред тях и как е организиран работния процес в различните автосервизи.

В свободното си време бъдещите автомонтьори се възползват от възможностите за забавления и развлечения , които предлага Берлин – посещения на архитектурни паметници, разходка из красивите паркове, посещения на търговски центрове.

Тони Вързалов

2 3 4
5 6 7
8 9 10
11 12 13
14 15 16

Окончателно класиране за подбор на ползватели

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

 

header-object - copy 2

Резултати от окончателно класиране за подбор на ползватели по проект 2017-1-BG01-KA102-036034

„Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”

по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"

След направеното класиране по низходящ ред за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" комисията избра 10 ученици за провеждане на мобилността в Малага, Испания- 1 група.

Списък на класираните за провеждане на мобилност в Малага, Испания

Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.