Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 7 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес100
mod_vvisit_counterВчера93
mod_vvisit_counterТази седмица100
mod_vvisit_counterТози месец4627
mod_vvisit_counterВсичко590213

Мобилността на учителите в Римини по Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

От 25 юли до 1 август шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение Римини, Италия и обмениха добри практики в обучението в мултикултурна среда в изпълнение на дейностите по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
Учителите бяха посрещнати в офиса на Sistema Turismo от г-жа Цветомира Георгиева. Тя представи презентация за приемащата организацията, Италия, Римини, за традициите и обичаите на италианците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи програмата на мобилността. Програмата за деня продължи с обиколка из града и разглеждане на знакови забележителности – Моста на Тиберий, Арката на Август, най-старата римска арка, построена в чест на император Август, храма Малатеста с ценния стенопис на италианския художник Пиеро дела Франческа и замъка Сизмондо.
Първата професионална визита на учителите беше в Fondazione En.A.I.P.S. Zavatta - център за професионално обучение, в който се обучават младежи от различни националности, емигранти и в риск. По време на посещението си преподавателите бяха запознати с особеностите на образователната система в Италия, начините за финансиране на образователния процес, организацията на работа с рискови групи обучаеми и политиките на държавата за приобщаване на ученици от различни националности. В проведения разговор с директора те разбраха, че центърът работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда. Учителите разгледаха техническата база на училището, учебните кабинети и работилниците по различните професии.
Втората професионална визита беше в Liceo Statale Alessandro Serpieri – държавно училище в Римини, в което освен обучение по общообразователна подготовка, се осъществява и професионална подготовка. По време на разговора с Директора на училището и главния учител, групата придоби знания и обмени идеи за организация и провеждане на обучение на деца с образователни дефицити, в риск и със специални образователни потребности. Впечатление направиха обособените стаи за занимания на деца със СОП, в които учениците имат възможност да се занимават с тихи игри по време на учебния ден. В тези стаи се насочват ученици със СОП, когато се установи, че детето губи интерес или изпадне в афект, за да може да се отдели от останалите и да възстанови своето психическо спокойствие.
Последната част от професионалната подготовка включваше семинар, свързан с методи и техники за работа с деца в мултикултурна среда и преодоляване на стереотипи и предразсъдъци. Лектор на семинара беше г-жа Франческа Натоли, която представи работещи в италианската образователна система форми за организация на обучението и методи за задържане на учениците в училище.
Но освен семинари и професионални визити, учителите имаха възможност да посетят  красивата Венеция, Сан Марино и тематичния парк „Италия в миниатюри“, които бяха част от културните визити по проекта.
През последния ден от престоя си учителите получиха сертификатите си за участие в мобилността от г-жа Цветомира Георгиева – представител на партньорската организация Sistema Turismo и изразиха своето удовлетворение от цялата мобилност.
Предстои заключително мероприятие по отчитане на дейностите по проекта, което се планира да се проведе през м. ноември тази година.

Елена Николаева

1 2 3
4 5 3

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.