Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 14 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес293
mod_vvisit_counterВчера100
mod_vvisit_counterТази седмица1159
mod_vvisit_counterТози месец4082
mod_vvisit_counterВсичко783331

Професионална подготовка на ресторантьорите по Еразъм+ (1 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

През месец април и май 2021 г. се проведе професионалната подготовка на учениците от СПГ „Алеко Константинов“ - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Ивелина Енчева и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Ивелина Енчева участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с особеностите и традициите в италианската кухня, смятана за една от най-добрите кухни в света. Запознаха се с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания, приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С голям интерес приготвиха канелони с рикота и спанак, лазяня, пене огретен,  пъстра фритата, бишкоти с бадеми.

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова участниците се запознаха с технологията на приготвяне на паста, спагети, и фарфале. Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове, както и правилата за съчетаване на паста със сос. С лекота направиха познатите основни сосове за паста – Карбонара и Болонезе. Интерес у тях предизвикаха съставките и технологията на приготвяне на сос Аматричана и класическият италиански доматен сос.

С голямо любопитство направиха традиционните италиански десерти панна кота и неустоимото италианско джелато, които с удоволствие дегустираха. Най-близки и познати за учениците бяха пиците. Надградихме знания за приготвянето на тесто за пица, използвани брашна и съставки. Естествено приготвихме и класическите асортименти пица - Маргарита, Куатро Формаджо, Калцоне и Прошуто фунги. Италианската кухня има богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и най-строгите хранителни въздържатели. Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Лиляна Димитрова
Ивелина Енчева

1 2 3
4 5 3
4 2 3

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.