Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 7 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес764
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1438
mod_vvisit_counterТози месец7031
mod_vvisit_counterВсичко779054

Професионална подготовка на автомонтьорите по Еразъм+ (2 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Обучението на учениците от професия "Техник по транспортна техника", участващи в проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение", се проведе през месец май 2021 година, съгласно предварително направената учебна програма и при спазване на графика за провеждане на обучението. Цел на професионалната  подготовка бе запознаване с програмата на практиката и условията на работа в сервизите за ремонт на автотранспортната техника в Германия.

Голяма част от подготовката бе проведена под формата на лекции, илюстрирани с презентации. Наред с малко познатите от текущото обучение на системите за едноточково и многоточково впръскване, HDI common rail /обща рама/и Pumpe duse /помпа дюза/  се дискутираха и новостите в някои автомобили от групата VAG . Запознаха се и със системите STEPTRONIC и TIPTRONIC при автоматичните скоростни кутии.  Отделено бе внимание и на теми свързани със значението на електронните системи в  автомобилите .За някои от учениците бяха новост и  съвременните усъвършенствани системи за безопасност, сигурност, управление и комфорт на автотранспортната техника, които се срещат в по известните марки немски автомобили. Запознаха се и с някои особености на системите за повишаване на управляемостта  и проходимостта на автомобила като :Системата за контрол на дистанцията /ADR/, Системата за електронно контролиране на трансмисията/ECT/ и др.

Особен интерес в участниците предизвикаха практическите занятия с компютърната диагностика на автомобила, където имаха възможност сами да се убедят в начина на откриване на неизправностите за даден автомобил, запознаха се с четенето и изтриването на информация за възникнали грешки в контролерите. Това го правиха със четци на кодове и с осцилоскопи. Убеден съм ,че знанията придобити по време на професионалната подготовка ще събудят у учениците любопитство ,желание и интерес към овладяване и възприемане на новостите в автотранспортната техника.

Наблюденията ми от проведеното обучение водят до извода, че учениците са добре подготвени и ще се справят успешно с пребиваването си в Германия.  Всички са мотивирани и вярвам че ще преодолеят трудностите и предизвикателствата на средата, в която ще се отзоват.

Илиян Ирманов

1 2 3
4 5 3
4 2 3

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.