Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 9 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес716
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1390
mod_vvisit_counterТози месец6983
mod_vvisit_counterВсичко779006

Заключителен семинар – перспективността на дуалното обучение

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 9.05.2019 (четвъртък) се проведе заключителен семинар във връзка с проведената мобилност на осем учители от СПГ в Германия по проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“.

На семинарното занятие учителите, участвали в мобилността, запознаха присъстващите с функционирането на обучението чрез работа в различни професионални направления в Берлин. Те разказаха за посетените училища в Берлин, осъществяващи дуално обучение в сферата на строителството, дървообработването и мебелното производство, автомобилната технология и велосипедите, технология на стъклото, архитектурата и дизайна, ресторантьорството, хотелиерството и туризма – пример за успешно сътрудничество между бизнеса и обучителните институции. Учителите имаха възможност да посетят компании, в които учениците провеждат практическата част от обучението си в реална работна среда. Те споделиха на семинара за ролята на наставниците от компаниите и начина за осъществяване на връзката между училището и стопанската организация. Професионалните училища в Германия работят в тясна връзка с бизнеса и подготвят кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Дуалната система e модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа в предприятие. Предприятията поемат разходите за практическото обучение и заплащат на обучаемия възнаграждение за участието му в обучението. Възнаграждението се увеличава с всяка следваща учебна година и възлиза средно на около една трета от началната заплата на обучен специалист. По време на обучението обучаемите са задължени от работодателя да посещават професионалното училище и биват освобождавани от предприятията за тази цел. Посещаването на професионалното училище не е свързано с никакви разходи за обучаемите. След успешно полагане на заключителния изпит се издава свидетелство от браншовата камара или в занаятчийството - удостоверение за занаят. Така те вече се считат за обучени специалисти.

 16

По време на дуалното професионално обучение обучаваните имат двама силни партньора на своя страна:

- Обучаващото предприятие, където се извършва практическото обучение и обучаваните се учат да извършват работа, с която ще трябва да се справят по-късно, в истинския професионален живот.

- Професионалното училище, където предвиденото за усвояване учебно съдържание се съчетава с предмета на дейност на предприятието, така че практика и теория са неразривно свързани, като превес има практиката в реални условия.

Най-значими позитиви за учениците в дуална програма са, че тя им позволява да редуват теория и практика. Работата в реална работна среда от 16-годишна възраст е безценен опит - на учениците се доверяват модерни, сложни и скъпи машини, те работят наравно с по-опитни колеги и имат възможността да започнат работа веднага след завършването, без да губят време в допълнителна подготовка.

През пълния срок на обучение учениците получават възнаграждение, с което могат да подпомагат собствения си бюджет. Това от своя страна води до повишаване на мотивацията им за оставане в образователната система и ги предпазва от ранно напускане на училище поради нужда от доходи. Дуалното обучение е инвестиция в бъдещето, защото е ефективно средство за осигуряване на квалифицирани млади кадри, което от своя страна води до развитие на националната икономика и задържане на младите хора в страната.

Гости на заключителният семинар бяха доц. д-р Христо Сирашки – Директор на Центъра по професионално обучение /ЦПО/ към Стопанска академия „Д.А.Ценов”, г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д.А.Ценов”, г-н Тодоров – хон. преподавател по английски език - ЦПО към СА „Д.А.Ценов”, Моника Цветанова и Аделина Милинова – преподаватели в ПДТГ „Д. Хадживасивев” – Свищов и г-н Любомир Ламбев – управител на фирма „Ексел” ООД.

Водещите на семинара участници в проекта инж. Веска Николова, Елена Николаева и Лиляна Димитрова споделиха с колегите и гостите си наученото в Германия за дуалното обучение. В края на мероприятието координаторът на проекта инж. Минко Николов връчи на учителите сертификати, удостоверяващи успешно проведената мобилност.

Константин Байрактаров, Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
13 14 15

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.