Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 6 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес752
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1426
mod_vvisit_counterТози месец7019
mod_vvisit_counterВсичко779042

Професионална подготовка на ресторантьорите

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 06 март 2018 г. стартира практическата подготовка на 13-те ученици от СПГ „Алеко Константинов“, които ще проведат триседмичната си производствена практика в гр.Малага, Испания по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „ПРАКТИЧЕСКО ОРИЕНТИРАНО ОБУЧЕНИЕ С ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО“одобрен за финансиране по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Лиляна Димитрова и г-жа Ивелина Енчева.

По време на часовете по професионална подготовка по сервиране, под зоркото око на г-жа Лиляна Димитрова, участниците в мобилността се запознаха със спецификата при организацията на работа в ресторанта - кухня, бар и търговска зала. Отработиха многократно формите на обслужване при сервиране в ресторантите - сервиране на специалитети и луксозни блюда, с подходящите към тях вина. Младите хора с интерес се научиха да приготвят кафе „Кон лече“, кафе „Соло“, кафе „Бомбон“, фрешове и сангри.

В часовете по готварство, под вещото ръководство на г-жа Ивелина Енчева, учениците придобиха знания и умения за приготвяне на  характерните ястия за андалуската кухня. Те приготвиха специфични испански  предястия и основни ястия -испанска салата с ролца от раци, салата с маруля, домати, царевица, яйца и майонеза, хек с лешников сос, паеля с пилешко и свински месо .

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на испански десерти: испански бадемов сладкиш (Текула мекула), кексчета Magdalenas и традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña).

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Малага.

Ивелина Енчева

2 3 4
5 6 7
8 9 10
11 12 13
14 15 16
17 18 19

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.