Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 131 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес275
mod_vvisit_counterВчера100
mod_vvisit_counterТази седмица1141
mod_vvisit_counterТози месец4064
mod_vvisit_counterВсичко783313

Професионална подготовка по проект Еразъм+

 

 

 

prof1

От 20 март до 13 април 2017г. се проведе Професионалната подготовка на 12 ученика от ПГ по лека промишленост и строителство - Свищов, които ще проведат своята триседмична производствена практика през месец юли 2017г. в третия по големина испански град – Валенсия, Испания по проект: 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство“ по Програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Анета Тодорова и г-жа Ивелина Енчева.

Под ръководството на г-жа Анета Владимирова учениците се запознаха с особеностите на храненето в Испания. Испанската кухня се състои от голямо разнообразие от ястия, които са резултат от различия в географията, културата и климата. Тя е силно повлияна от продуктите на моретата, заобикалящи страната и отразява дълбоките средиземноморски корени на страната. Дългата история на Испания с различни културни влияния е довела до уникална кухня с буквално хиляди рецепти и вкусове, характерни за Средиземноморската кухня. С голямо старание и интерес приготвиха традиционни испански ястия като картофена тортиля, гаспачо, паеля с пилешко и зеленчуци. Запознаха се с типични испански наденици, емблематичния хамон и различни видове сирена.

По време на занятията с г-жа Ивелина Енчева учениците приготвиха специфични испански предястия и основни ястия като яйца по наварски, картофи по мурсиянски, иберийско пилешко вретено, хамон с фурми и синьо сирене, албондигас кон меренженас (кюфтенца в сос от син домат).

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на различни испански десерти: крем каталана - традиционен каталунски десерт, смятан за един от най-древните европейски десерти, бадемов сладкиш с шоколадова глазура, испански сиропиран кейк Тишпищи и шоколадов кейк с череши.

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Валенсия.

Ивелина Енчева
Анета Владимирова

prof2 prof3 prof4
prof5 prof6 prof7
prof8 prof9 prof10
prof11 prof12 prof13
prof14 prof15 prof16
prof17 prof18 prof19
prof20 prof21 prof22
prof23 prof24 prof25
prof26 prof27 prof28
prof29 prof30 prof31

 

На 17 март 2017г. приключи обучението по испански език на учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство, участващи в проект 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Обучението включваше изучаване на испански език, ниво А1 с развитие на комуникативните умения, усвояване на специализирана терминология в областта на туризма и по-конкретно  в  ресторантьорството. Езиковата подготовка се проведе от Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - Свищов с лектор хон. преп. Луис Контрерас.

Г-жа Татяна Друмева – секретар на Центъра, поздрави участниците с успешното приключване на занятията и разясни формàта на изпита. Постиженията на учениците се оценяваха от г-н Луис Контрерас – преподавател по испански език във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и директор на Испанския културен център в гр. Велико Търново, г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д. А. Ценов” – гр. Свищов и г-жа Елена Николаева, преподавател по чужди езици в ПГ по лека промишленост и строителство.

Изпитът протече в две части. Първата беше решаване на писмен тест, а във втората учениците представиха на испански език рецепти за традиционни ястия от българската национална кухня. Гости на устния изпит бяха преподаватели от гимназията, който също изучават испански език по проект 2016-1-BG01-KA101-023476 „Електронното обучение – нов подход за преподаване и учене” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". Презентациите на учениците, тяхното поведение и познания по испански език, демонстрирани по време на представянето им за пореден път доказаха, че за младите, амбициозни и способни хора няма непостижими неща.

През месец април предстои връчване на сертификатите за проведеното езиково обучение по испански език, ниво на владеене А1 по Европейската езикова квалификационна рамка на учениците от ПГ по лека промишленост и строителство, но това не е краят на ПЕК (професионална, езикова и културна подготовка). От следващия месец започва професионалната подготовка на учениците с ръководители г-жа Ивелина Енчева и инж. Анета Владимирова, а след това културната и психологопедагогическа подготовки.

Нека пожелаем на учениците да преминат успешно предвидените ПЕК, за да се справят с предизвикателствата на новата за тях работната среда в Испания.

Елена Николаева

 

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.