Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 4 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес780
mod_vvisit_counterВчера212
mod_vvisit_counterТази седмица1454
mod_vvisit_counterТози месец7047
mod_vvisit_counterВсичко779070

Връчване на сертификати по испански език

 

 

 

sert1

За поредна година ПГ по лека промишленост и строителство – Свищов реализира проект по Програма „ЕРАЗЪМ+”. В целевата група на проекта 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство“ по Програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, тази година са включени ученици от XI клас, професия „Готвач”, които ще проведат своята 3-седмична производствена практика в третия по големина град на една от най-развитите в Европа страни – Испания - Валенсия.

На 20 април 2017 г. в Центъра по професионално обучение към Стопанска академия „Д. А. Ценов” доц. д-р Христо Сирашки – Директор на Центъра тържествено връчи сертификатите на успешно завършилите езикова подготовка по испански език ученици от ПГ по лека промишленост и строителство.

Гости на събитието бяха учители, служители и ученици от гимназията.

Дейностите по проекта бяха представени от инж. Веска Николова – ръководител на проекта.

Освен от Директора на ЦПО и Директора на гимназията учениците бяха поздравени за постигнатите резултати и от своя лектор - хон. преп. Луис Контрерас. Най-изявените от тях Любомира Любенова и Ивелин Иванов получиха и грамоти от Испанския център към Великотърновския университет, на който г-н Контрерас е ръководител.

И този път учениците от гимназията доказаха, че за младите и способни хора няма непостижими неща.

Събитието беше отразено от кабелна телевизия „Видеосат”.

Лиляна Димитрова

sert2 sert3 sert4
sert5 sert6 sert7
sert8 sert9 sert10
sert11 sert12 sert13
sert14 sert15 sert16
sert17 sert18 sert19
sert20 sert21 sert22
sert23 sert24 sert25

 

На 17 март 2017г. приключи обучението по испански език на учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство, участващи в проект 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Обучението включваше изучаване на испански език, ниво А1 с развитие на комуникативните умения, усвояване на специализирана терминология в областта на туризма и по-конкретно  в  ресторантьорството. Езиковата подготовка се проведе от Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - Свищов с лектор хон. преп. Луис Контрерас.

Г-жа Татяна Друмева – секретар на Центъра, поздрави участниците с успешното приключване на занятията и разясни формàта на изпита. Постиженията на учениците се оценяваха от г-н Луис Контрерас – преподавател по испански език във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и директор на Испанския културен център в гр. Велико Търново, г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д. А. Ценов” – гр. Свищов и г-жа Елена Николаева, преподавател по чужди езици в ПГ по лека промишленост и строителство.

Изпитът протече в две части. Първата беше решаване на писмен тест, а във втората учениците представиха на испански език рецепти за традиционни ястия от българската национална кухня. Гости на устния изпит бяха преподаватели от гимназията, който също изучават испански език по проект 2016-1-BG01-KA101-023476 „Електронното обучение – нов подход за преподаване и учене” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". Презентациите на учениците, тяхното поведение и познания по испански език, демонстрирани по време на представянето им за пореден път доказаха, че за младите, амбициозни и способни хора няма непостижими неща.

През месец април предстои връчване на сертификатите за проведеното езиково обучение по испански език, ниво на владеене А1 по Европейската езикова квалификационна рамка на учениците от ПГ по лека промишленост и строителство, но това не е краят на ПЕК (професионална, езикова и културна подготовка). От следващия месец започва професионалната подготовка на учениците с ръководители г-жа Ивелина Енчева и инж. Анета Владимирова, а след това културната и психологопедагогическа подготовки.

Нека пожелаем на учениците да преминат успешно предвидените ПЕК, за да се справят с предизвикателствата на новата за тях работната среда в Испания.

Елена Николаева

 

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.