Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 121 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес276
mod_vvisit_counterВчера100
mod_vvisit_counterТази седмица1142
mod_vvisit_counterТози месец4065
mod_vvisit_counterВсичко783314

Мобилността на учителите в Малага по Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

От 16 до 23 юли шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение в Малага, Испания по проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”. Мобилността в гр. Малага имаше за цел подобряване на квалификацията на преподавателския състав за работа с деца със специални образователни потребности, запознаването с испанския опит при работа с ученици със СОП и усъвършенстване езиковите компетентности на учителите на английски език.
Учителите бяха посрещнати от Selene Moyano в офиса на партньорската организация по проекта Malaga Tribeka - Испания. Тя представи презентация за приемащата организацията, за страната, за традициите и обичаите на испанците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи дейностите на мобилността. Програмата за деня продължи с обиколка из града и разглеждане на знакови забележителности – историческия център на града, емблемата на Малага – голямата катедрала, един от най-впечатляващите паметници на града, известна на местно ниво като „Ла Манкита“ или „Едноръката жена“, наричана така заради своята незавършена втора кула поради липса на средства, Епископския площад (Plaza del Obispo) с фонтана и двореца, площада на Конституцията, родния дом и музея на гениалния художник Пабло Пикасо.
За учителите бяха предвидени обучителни семинари, по време на които те се запознаха с образователната система в Испания, направиха кратък исторически преглед на нейното развитие, разгледаха стратегии за работа в класната стая с ученици със СОП и/или с изявени ученици, техники за работа с деца с дефицити, методи за задържане на учениците в училище и обсъждаха конкретни случаи от практиката, като споделяха собствен опит.
Първата професионална визита на учителите беше в Asociacion Arrabal AID - център за професионално обучение, в който се обучават хора с дефицити, имигранти или в риск. По време на посещението си преподавателите бяха запознати с начина и организацията на работата, формите на финансиране и политиките на държавата за приобщаване на ученици от различни националности. В проведения разговор с представител на асоциацията те разбраха, че центърът работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.
Втората професионална визита беше в C.E.I.P. Jose Moreno Villa – държавно училище в Малага, в което се обучават ученици от различни националности. По време на разговора със служител на училището, групата придоби знания и обмени идеи за организация и провеждане на обучение на деца с образователни дефицити, в риск и със специални образователни потребности. Впечатление направиха класните стаи за малките ученици, които имаха осигурено отворено пространство за всяка група, обособените стаи за занимания на деца през летните месеци, театралната стая и други.
Но освен семинари и професионални визити, учителите имаха възможност да посетят Ронда – градът, кацнал върху скалите, който е вдъхновение за много известни писатели като Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс и Александър Дюма и за когото Райнер Мария Рилке казва: „Търсих навсякъде града на мечтите си и най-накрая го намерих“, Нерха – градът, който е останал в сърцата на милиони по света от детския сериал „Verano Azur“ (Синьо лято) и крепостта Алкасаба – най-добре запазеният мавритански дворец – крепост в Малага, които бяха част от културните визити по проекта.
През последния ден от престоя си учителите получиха сертификатите си за участие в мобилността от Selene Moyano.

КПУМ

 

1 2 3
1 2 3

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.